Get Adobe Flash player

5 симптома канцера дебелог црева које је лако уочити

Рак дебелог црева и ректума,  познатији као колоректални канцер, трец́а је најчешц́а врста канцера код мушкараца и жена, што се завршава са скоро 50.000 смртних случајева годишње. Рак дебелог црева је чешц́и него што људи мисле, што може довести до заблуде. Знаци и симптоми колоректалног карцинома зависе од локације канцера, колико је напредовао и како то утиче на органе и ткиво. Само један знак или симптом можда нец́е бити довољан за одређивање узрока, али ако је присутно неколико симптома, лекар може боље схватити потенцијални узрок.
Понекад се симптоми колоректалног карцинома не појављују док не дође до канцера. С обзиром на то да симптоми могу остати непримец́ени током ране фазе болести, клиничка пракса препоручује скрининг карцинома колона  од 50-те године. Статистике показују да редовна контрола може спречити више од 60 % смртих случајева чији је узрок рак дебелог црева.
1.Необјашњиви губитак тежине
Изненадни губитак тежине је често симптом који је присутан код неколико врста карцинома, укључујуц́и и рак дебелог црева. Ненамеран губитак тежине је губитак од 10 килограма или више за шест месеци или мање без познавања узрока. Колоректални рак може довести до необјашњивог губитка тежине на различите начине. Ц́елије рака користе много залиха  енергије, а имуни систем такође користи енергију док ради на сузбијању болести. Ц́елије рака могу ослобађати супстанце у тело које мењају начин конвертовања хране у енергију, што може бити узрок губитка у тежини.
Поред тога, ако тумор у дебелом цреву порасте, може блокирати дебело црево. Ова блокада може утицати на цревну флору, што може довести до необјашњивог губитка тежине.
2.Умор и слабост
Може се лако заменити умор са тим да смо једноставно преморени. Растрзаност између посла и личних обавеза  може узроковати  осец́ај умора код свих људи. Ако исцрпљеност не пролази након одмора, може бити речи о замору. Осим колоректалног карцинома, умор и слабост могу бити симптоми дијабетеса, анемије и болести срца.
Узроци узнемирености
Слично необјашњивом губитку тежине, ц́елије рака могу узроковати умор јер користе енергију тела. Понекад рак дебелог црева може изазвати умор због унутрашњег губитка крви због болести.
У многим случајевима симптоми карцинома дебелог црева су повезани. Други симптоми рака дебелог црева, попут ненамерног губитка тежине и промене цревне флоре, могу повец́ати осец́ај слабости.
Симптоми замора
Умор је константно стање слабости и исцрпљености без очигледног разлога. Ако схватите шта би могао бити разлог константног умора, важно је да посетите свог доктора ради утврђивања правог узока.
3.Абдоминални грчеви
Многи људи имају бол у стомаку у одређеном тренутку у свом животу. Као и многи симптоми, то може изгледати безначајно. То је уобичајен симптом неканцерогених стања, као што су хемороиди и синдром иритабилног колона Међутим, бол у стомаку која је почела недавно и која је озбиљна и дуготрајна може бити знак рака.
Рак дебелог црева се јавља у дебелом цреву, што може утицати на навике пражњења црева. Ова промена у функционисању црева може довести до грчева, надимања и абдоминалних болова и може указивати на рак дебелог црева.
4.Крв у столици
Знак упозорења за рак колона или ректума је крв у столици. Понекад можете приметити светло црвене мрље, а наредни пут можда неће бити видљиве голим оком. Озбиљност симптома зависи од напретка и локације болести.
Столица такође може бити врло тамна или црна, што означава присуство осушене крви. Ако у столици видите било какав знак крви, обратите се свом лекару. Тест на окултно крварење може открити да ли има крви у столици, а додатни прегледи могу помоц́и доктору да одреди извор крви и правилан третман.
Ректално крварење
Ректално крварење обично долази од крварења у доњем колону или ректуму и чест је симптом колоректалног карцинома. Светло црвена крв на тоалет папиру након пражњења црева или црвене или ружичасте воде у WЦ шољи могу бити знаци ректалног крварења. Људи често приписују ректално крварење хемороидима, што може спречити рану дијагностику карцинома.
Свако ко доживи крварење из ректума треба одмах да се обрати доктору. Ако имате више од 40 година, лекар ц́е вероватно препоручити тест као што је колоноскопија којом ће се искључити  канцер.
5.Промене у столици
Полипи на дебелом цреву, мали снопови ц́елија на ободу дебелог црева могу се развити у рак током времена. Када се полип претвори у рак, спори раст тумора често утиче на навике пражњења црева што може довести до разних проблема. Ако сте приметили да је ваша столица све ређа или да долази до промене учесталости пражњења црева, то може бити знак рака колона.
Промена конзистентности столице
Рак дебелог црева може ометати способност дебелог црева да обавља своје уобичајене задатке, попут ослобађања тела од токсичних материја, али и апсорпције воде и хранљивих материја. Драстичне промене у конзистенцији столице могу бити рани знак да нешто није сасвим у реду. Разводњене, водене столице, дијареја или затвор који нису повезани са другим узроцима, могу бити симптом болести.
Редвно посећујте лекара
Као и код свих канцера, третман је најуспешнији када се колоректални канцер “ухвати” у раној фази. Срец́ом, стопа рака дебелог црева опала је током последњих десет година због повец́ања броја колоноскопија и скрининга дебелог црева.
Поред редовних посета лекару, препознавање заједничких знакова и симптома колоректалног карцинома могу вам спасити живот.
Многи од ових симптома могу нам промаћи, а они могу бити знак опасног обољења. Откривање рака у раним фазама може вам спасити живот, тако да је важно бити упућен и препознати знаке и симптоме колоректалног карцинома. Ако имате неке од ових симптома или желите да сазнате више о вашем личном ризику од рака дебелог црева, обратите се Атлас општој болници и тиму лекара који се баве колоректалном хирургијом.