Get Adobe Flash player

Међународног дана против злоупотребе и незаконите трговине дрогама

altМеђународни дан против злоупотребе и незаконите трговине дрогама обележава се 26. јуна широм света. Обележавање овог датума, који је 1987. године усвојила Генерална скупштина Уједињених нација,има за циљ мобилисање појединаца и заједнице за подизање свести о последицама употребе дрога и њихово подстицање за активан однос у сузбијању овог значајног друштвеног проблема.

Слоган кампање за 2022 годину „Брига у време кризних ситуација наглашава значај адекватног одговора на изазове повезане са употребом дрога током здравствених и хуманитарних кризних ситуација. У оквиру кампање апелује се на све сегменте друштва, на владине и невладине организације и све заинтересоване стране да предузму хитне акције за заштиту људи, укључујући унапређење превенције и лечења зависности од дрога, али и активности на смањењу илегалне трговине дрога.

Према извештају Канцеларије Уједињених нација за дрогу и криминал (UNODC) објављеном 2021. године, број корисника канабиса у свету порастао је за 18% у претходној деценији, а у 2019. години приближно 200 милиона људи је користило ову дрогу, што представља 4% укупне светске популације. Процењен број корисника кокаина у свету је у 2019. години био 20 милиона, 62 милиона људи користило је опиоиде у немедицинске сврхе, док је амфетамине у истој години користило 27 милиона људи. У извештају се наводи и да је у претходној деценији значајно смањен проценат адолесцената који мисле да је канабис супстанца која је штетна по здравље.

Према резултатима Европског школског истраживања о употреби психоактивних супстанци међу ученицима,у Србији је 2019.било коју дрогу током живота пробало 8,6% ученика старости 16 година. Канабис је најчешће коришћена дрога међу ученицима првих разреда средњих школа у Србији. Ову дрогу је током живота пробало 7,3% ученика првих разреда средњих школа, 5,6% ученика у претходних 12 месеци и 3,2% у претходних 30 дана, са већом учесталошћу међу дечацима у поређењу са девојчицама.

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” и мрежа института/завода за јавно здравље обележава 26. јун – Међународни дан против злоупотребе и незаконите трговине дрогама различитим активностима које укључују организацију скупова за стручну и општу јавност, организовање трибина и предавања, припрему и/или дистрибуцију информативног материјала, а све активности подразумевају и интензивну сарадњу са свим секторима друштва и медијима. Укључивање што већег броја партнера у обележавање овог значајног датума из Календара здравља доприноси даљем јачању међусекторске сарадње у области смањења понуде и потражње дрога.

Извори података:

International Day Against Drug Abuse and Illicit Trafficking|26 June. Доступно на:https://www.un.org/en/observances/end-drug-abuse-day

World Drug Report 2021 (United Nations publication, Sales No. E.21.XI.8). Доступно на:https://www.unodc.org/unodc/en/data-and-analysis/wdr2021.html

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” (2020). Доступно на:Европско школско истраживање о употреби психоактивних супстанци међу ученицима у Србији 2019. године