Get Adobe Flash player

Награда „Др Драга Љочић” директорки наше установе др Бранки Красавац

alt10.3.2023. На свечаности у Научно-образовном и културном центру „Вук Караџић“, у Тршићу, Српска краљевска академија наука и уметности, уручила је изузетно вредно признање „Др Драга Љочић“ заслужним здравственим радницима, хуманистима, задужбинарима и родољубима из Србије и Републике Српске.

Награда се додељује за изузетна достигнућа као и за значајан допринос у промоцији и унапређењу здравља и благостања јавности. Ова награда представља изузетно признање за све који настављају борбу др Драге Љочић за унапређење здравља и добробити заједнице.

Иначе, Српска Краљевска Академија научника и уметника (СКАНУ) је јединствено удружење стваралаца из научно-технолошких, био-медицинских, пољопривредних, физичко-математичких области, и свакако духовних, али и уметничких, историјских, друштвено политичких и економских наука, екологије, маркетиншких умећа.

Велика Повеља „др Драга Љочић“ додељена је директорки наше установе др Бранки Красавац, специјалисти медицине рада, која се у свом обраћању цењеним академицима захвалила на указаној части и признању а затим се захвалила свим својим сарадницима, а награду је уручио академик проф.др Вељко Ђукић, потпредседник СКАНУ.

Драга Љочић је била једна од тада ретких факултетски образованих жена у Европи, жена поручник из ратова, хуманисткиња, задужбинарка, борац за људска права и равноправност полова, и прва лекарка у Срба.

Владимир Митрић, рођени Лозничанин и члан Српске краљевске академије наука и уметности, је истакао да ће награда „Др Драга Љочић” постати традиционална манифестација регионалног карактера, која ће поздравити све људе који вредно раде и који, својим залагањем и трудом, заслужују ово признање.

У оквиру свечане академије, приређена је изложба посвећена др Драги Љочић и емитован кратки документарни филм о овој хуманисткињи. Ауторка изложбе и филма је Шапчанка, Александра Делић.

altaltalt