Get Adobe Flash player

Нови санитет за Дом здравља

alt1.2.2023.ДИРЕКТОРИМА здравствених установа широм Србије данас су предата санитетска возила која су поклон Уједињених Арапских Емирата.

Кључеве су директорима установа уручили директорка Републичког фонда за здравствено осигурање Сања Радојевић Шкодрић и амбасадор УАЕ у Србији Мубарак ел Дахери, у присуству државног секретара Министарства здравља Александра Стефоског.

Донација обухвата 15 санитетских возила која су добили домови здравља „Др Миленко Марин“ Лозница, Ивањица, Ниш, клиничко-болнички центри Косовска Митровица и Бежанијска коса, Институт за рехабилитацију Селтерс.

Шкодрићева је рекла да су возила комплетно опремљена од транспортних лежаја до радио-станице која се налази у кабини и додала да је значај ове донације утолико већи што данас постоји глобални проблем да када се плати санитетско возило, колико год да се плати, на испоруку се минимум чека шест до осам месеци.

- Ова возила ће спасти многе животе, нарочито у удаљеним местима која немају близу ниједан здравствени центар и за које и секунд на путу до болнице представља велику драгоценост - истакла је Шкодрићева.

Навела је да, и поред тога што се ове године улаже 4,5 милијарди евра у здравство, овакве донације много значе јер побољшавају значајно квалитет здравствених услуга.

Шкодрићева је захвалила амбасадору Ел Дахерију и председнику УАЕ, као и држављанима те земље који су, како је рекла, доказани и искрени пријатељи Србије.

- За време пандемије корона вируса добили смо у неколико наврата вишемилионске донације, од заштитне опреме до готово свих апарата - магнетну резонанцу, неколико скенера, рендгена, ултразвукова, ЕКГ апарата, дефибрилатора што је било на огромну корист, не само грађана Србије, већ и наших здравствених радника којима је на тај начин значајно олакшан посао - рекла је Шкодрићева.

Амбасадор Ел Дахери је рекао да је ова донација само производ високог нивоа билатералних односа и успешне сарадње између Србије и УАЕ.

altИстакао је да се помоћ коју пружају УАЕ не везује ни за политичку оријентацију нити за верску и расну припадност земаља корисница већ да је вођена искључиво хуманитарним аспектом који се огледа у људској потреби да се народи међусобно везују.

Државни секретар Министарства здравља Александар Стефоски рекао је да су санитетска возила која су данас додељена, "мини-болнице".

- Ако знамо шта је фактор време и колико значи у пружању прве помоћи, онда видимо значај оваквих возила где се може пружити комплетна медицинска опрема јер су опремљени кисеоником, дефибрилатором и другим уређајима који су неопходни за пружање прве помоћи - рекао је Стефоски.

Навео је да се видело у протеклом периоду колико је држава уложила у здравство и додао да се то улагање наставља како у инвестиције тако и у опремање, те да све то прати кадровска подршка кроз запошљавање младих кадрова, школовање и помагање на сваком нивоу.

- Ово је још један показатељ пријатељства и добрих односа између Србије и УАЕ - додао је Стефоски.

altДиректори здравствених установа захвалили су на донацији, а међу њима и директорка Дома здравља Лозница, др Бранка Красавац која је рекла да је ово дивна и изузетно вредна донација која много значи.

- Значај новог санитетског возила и обнављање нашег возног парка је заиста непроценљиво. Ново санитетско возило је опремљено најсавременијом опремом, све што нам треба за пружање најургентније, прве помоћи пацијентима налази се на једном месту, надохват руке – истакла је др Бранка Красавац.