Get Adobe Flash player

Препоруке особама алергичним на полен амброзије

24.08.2011.

У Дому здравља у Лозници од 2009. године постоји Аеропалинолошка станица за праћење полена. После Београда, Новог Сада, Крагујевца и Суботице, Лозница је добила своју станицу за праћење алергогеног полена и била је прва у овом делу Србије. Формирање станице, набавку неопходне опреме и стручно оспособљавање кадра код еминентних европских стручњака из ове области омогућио је Град Лозница у партнерству са СКГО, Швајцарском агенцијом за развој и сарадњу и Домом здравља Лозница.

Подаци добијени у августу месецу доказују присуство полена коровских биљака. Количине полена се крећу од ниских за полен киселица, боквица, трава, пелина до умерено високих за коприве и умерено високих и високих за амброзију. И ако је висока, количина полена амброзије је значајно нижа ове него претходних година.

У наредном периоду ће се задржати концентрације полена амброзије које могу узрок за појаву алергијских симптома код особа осетљивих на полен корова.

Амброзија је коровске биљке коју, на жалост, упознаје све већи број људи. Амброзија је врло прилагодљива, и изузетно отпорна биљка. Убраја се у стране биљне врсте које су унесене намерно или случајно ван подручја свога природног распрострањења где се даље несметано шире. Производи велику количину полена који је изузетно јак алерген. Алергија је хронична незаразна болест чији се симптоми, на жалост, могу испољити у било ком животном добу, невезано за пол, расу и социјални статус .

Алергије представљају све већи здравствени проблем с обзиром на епидемиолошке карактеристике, али и са све значајнијим социо-економским последицама, у погледу повећања трошкова здравствене заштите, губитка продуктивности и самом смањењу квалитета живота.

С обзиром на чињеницу да је концентрација полена амброзије достигла високу вредност ( претходне две сезоне вредности су биле вишеструко више него ове) , а уз за раст биљке повољне метеоролошке услове (веома топло) и даље ће се наставити тренд високих концентрација па осетљивим особама саветујемо:

 

 • Информишите се о кретању поленских алергена и према њему организујте дневне активности,
 • Избегавајте одлазак у пироду за време сунчаног и ветровитог времена,
 • За одлазак у природу изаберите дан након кише јер су тада концентрације полена у ваздуху најниже,
 • Након боравка на отвореном простору при повратку кући оперите руке, истуширајте се, оперите косу и пресвуците одећу, како бисте спречили уношење полена у простор где боравите,
 • Не сушите веш на ваздуху у време високих концентрација полена (од 10 до 18 сати),проветравајте простор током ноћи,
 • Носите сунчане наочаре и шешире током дана,
 • Четкајте и перите кућне љубимце јер они такође скупљају полен,
 • Боравите у затвореним и климатизованим просторима (ако је могуће),
 • Редовно уређујте своје окућнице и травњаке,
 • Избегавајте шетњу поред и кроз закоровљене површине,
 • Не заборавите да редовно узимате терапију прописану од лекара,
 • Не конзумирајте намирнице које имају унакрсну реакцију са антигенима полена амброзије (полен амброзије и конзумација банане, чаја од камилице, краставца, кивија, диње, лубенице, суцокрета; полен пелина и конзумација целера, першуна, јабуке, кивија, кикирикија, лешника, сунцокрета )
 • И свакако не игноришите биљку већ је ишчупајте.