Get Adobe Flash player

„ЗАЈЕДНО ПРОТИВ ТУБЕРKУЛОЗЕ”

altСветски дан борбе против туберкулозе (ТБ) се обележава широм света са циљем да се подигне свест о огромном оптерећењу овом болести у свету.Светска здравствена организација (СЗО) процењује да је 9,6 милиона људи оболело од туберкулозе у 2014. години у свету, од тога око милион деце, као и да је 1,5 милион људи умрло од ове болести. Упркос свим достигнућима и чињеници да скоро сви случајеви могу бити излечени, ова болест је водећи узрок смрти од заразних болести у свету. Само 6 милиона оболелих (63%) је пријављено СЗО, што говори да 37% нових случајева туберкулозе остаје недијагностиковано или непријављено, без података о квалитету лечења. Још већи јаз постоји у случају мултирезистентне туберкулозе (MDR-TB). Од процењених 480.000 случајева, само око четвртине – 123.000 случајева је откривено и пријављено. Процењује се да је 12% особа које живе са HIV-ом међу оболелима од туберкулозе.

Перзистирање ко-инфекције ТБ HIV-ом и мултирезистентне туберкулозе представља претњу глобалном развоју и безбедности здравља.

Србија се 24. марта 2016. године придружује светској кампањи обележавања Светског дана борбе против туберкулозе под слоганом „Заједно против туберкулозе” позивајући доносиоце одлука, стручну јавност, установе у систему здравствене заштите, организације цивилног друштва и становништво да се уједине како би се учинили координисани напори, туберкулоза одржала као јавноздравствени приоритет и даље смањивало оптерећење овом болести у Републици Србији.

Тим поводом ће 24. марта 2016. године у 11 сати у Институту за јавно здравље Србије бити организована конференција за новинаре на којој ће говорити најзначајнији актери у држави и друштву у области планирања, спровођења, координације и праћења националног програма контроле туберкулозе. Са истим циљем, тога дана ће мрежа института/завода за јавно здравље заједно са организацијама Црвеног крста Србије у градовима и општинама спровести бројне здравствено-промотивне активности у циљу подизања нивоа знања здравствених радника и популације о значају раног откривања туберкулозе, правовременог започињања лечења и истрајности у придржавању терапијском режиму у циљу успешног завршетка лечења чиме се спречава даље ширење болести.

Оптерећење туберкулозом у Републици Србији у последњих 10 година је значајно смањено захваљујући доследној примени Националног програма који је заснован на стратегијама Светске здравствене организације (СЗО) и финансијској подршци Глобалног фонда за борбу против сиде, туберкулозе и маларије што је резултирало смањењем нотофикационе стопе туберкулозе за 58% на 15/100.000 становника у 2014. години (преузмите извештаје о реализацији пројеката „Kонтрола туберкулозе у Србији” Министарства здравља и Црвеног крста Србије).Међутим, дошло је до смањења стопе успеха лечења оболелих са 87% (2009–2011) до 85% и 82% у 2012. и 2013. години и успеха лечења мултирезистентне туберкулозе са 71% и 76%, колико је износила стопа у 2010. и 2011. на 57% у 2012. години. Број смртних исхода и број оболелих који прекидају лечење је у порасту (преузмите епидемиолошке податке о ТБ).

Захваљујући бесповратној програмској помоћи Глобалног фонда у претходних пет година су реализоване активности активног трагања за туберкулозом у популацији затвореника, корисника супституционе терапије болести зависности, народних кухиња, сексуалних радника и инјектирајућих корисника дрога. У овим популацијама затвореника и корисника супституционе терапије преко 95% особа са симптомима ТБ је обухваћено прегледима лекара. Добра контрола ове болести у затворима довела је до смањења стопе оболевања од туберкулозе код лица лишених слободе у Републици Србији у 2014. години на 65/100.000, што је знатан напредак у односу на 2013. годину када је она износила 73/100.000 и 2012. годину када је била 144/100.000.

У популацијама корисника народних кухиња, сексуалних радника и инјектирајућих корисника дрога постигнут је висок ниво одзива особа са симптомима код лекара у преко 78% случајева. У популацији корисника народних кухиња током пет година откривена су 172 оболела, популацији инјектирајућих корисника дрога је један, док за популацију сексуалних раднинка не постоје поуздани подаци. Kада је реч о особама из контаката са оболелелим од туберкулозе у популацији ромске националне мањине, дијагностиковано је 18 оболелих од туберкулозе.

По завршетку донације Глобалног фонда, активности активног трагања за оболелима од туберкулозе у посебно осетљивим популацијама су настављене да се спроводе у пуном обиму у затворима, док се у осталим популацијама спроводе у значајно мањем обиму због недостатка финансијских средстава.

Иако су водећи узроци оболевања и умирања последњих година у Републици Србији масовне незаразне и малигне болести, контрола туберкулозе у Србији још увек није на нивоу развијених земаља западне Европе. Потребно је да и даље остане на листи јавноздравствених приоритета због постојања и ширења резистентних облика болести, удружене инфекције ТБ и HIV-а, све већег броја миграната из подручја са великим оптерећењем туберкулозом, недостатка средстава за финансирања свих активности програма и могућег преокрета епидемиолошког тренда у условима друштвено-економске кризе.

Приоритети у контроли туберкулозе у предстојећем периоду:

- Усвајање Предлога Програма превенције и контроле туберкулозе у Републици Србији са акционим планом и планом за праћење и евалуацију програма у коме су дефинисане приоритетне активности у овој области у предстојећем периоду и кључни актери у њиховој реализацији
- Развој стручно-методолошких водича и смерница за дијагнотику и лечење свих облика туберкулозе у циљу одржавања јединствене стручне доктрине и усклађивања са међународним научним достигнућима
- Kонтинуирана набавка антитуберкулотских лекова I и II линије за оболеле од свих облика туберкулозе
- Обезбеђивање права на здравствено осигурање за особе са симптомима који могу указивати на туберкулозу у току дијагностике и лечења туберкулозе
- Мултидисциплинарна координација, надзор, праћење и евалуација програма.

Овом приликом подсећамо да је туберкулоза заразна болест коју изазива бактерија (бацил) туберкулозе. Инфекција се преноси ваздухом, изузетно ретко на други начин. Најважнији извор преношења инфекције су болесници са плућном туберкулозом. Kада особа са нелеченом заразном туберкулозом плућа кашље, кија, смеје се или говори, она избацује у ваздух бациле заједно са капљицама пљувачке. Ове веома мале честице дуго лебде у ваздуху и до преношења инфекције долази када друга особа удахне заразне капљице са бацилима туберкулозе 

Ако особа има добру отпорност организма, инфекција са удахнутим бацилима се савлада у зачетку и до болести најчешће и не долази. Свега 10% инфицираних особа ће се касније у току живота разболети од туберкулозе, а најчешћи разлог је пад отпорности организма изазван стресом, неуредним животом, неухрањеношћу, лошим условима живота, алкохолизмом, неком дуготрајном болешћу, HIV инфекцијом, итд.

Туберкулоза се може појавити у било ком делу тела, али најчешће се јавља у плућима. Најчешћи симптоми плућне туберкулозе су кашаљ, некада са појавом крви у испљувку, повишена температура, ноћно знојење, губитак апетита, мршављење и општи осећај слабости.

Дијагноза туберкулозе се поставља на основу клиничких и радиографских налаза, посебно рентгенског снимка плућа, а потврђује се микроскопским налазом бацила у биолошким материјалима и растом колонија бацила туберкулозе на културама (детаљније о туберкулози).