Get Adobe Flash player

Национални дан борбе против рака дојке

altНа дан који је у читавом свету посвећен подизању свести жена о важности превенције и самопрегледа, који су кључни за рано откривање свих промена на грудима, епидемиолошки подаци су драматични – у Србији сваке године од рака дојке оболи 4.000 , а премине 1.600. Наша земља је 11. по смртности од карцинома дојке, а 36. по учесталости овог обољења.

Упркос томе што је рак дојке излечив ако се дијагноза постави на време, многе жене и даље не посвећују седовољно свом здрављу и прескачу редовне прегледе. Самопреглед дојки је кључан за рано откривање рака и треба га обављати једном месечно и то десетог дана менструалног циклуса!

Дом здравља Лозница је у Лешници, поводом овог дана организовао трибину о превенцији и самопрегледу дојке уз учешће више предавача. О превенцији рака дојке говорили су:Прим др Нада Ђурић,епидемиолог, др Радован Дивнић. хирург, др Борка Грубор, гинеколог, Драгана Томић, специјалиста струковна медицинска сестра а у дискусији су учествовали др Бранка Красавац, директор Дома здравља Лозница, др Љиљана Дражић и Драга Тадић, специјалиста струковни санитарно еколошки инжењер.

У току је спровођење организованог скрининга рака дојке чији је носилац у Лозници Дом здравља у сарадњи са Општом болницом Службом радиологије.

Свака жена је под ризиком да оболи од рака дојке, а најбољи начин да се рак дојке открије у раној фази је редовни превентивни преглед у зависности од животне доби, односно мамографија, као и редовни самопрегледи дојки.

altalt

altalt

alt