Get Adobe Flash player

4Д ултразвук – начин да видите вашу бебу

altУ Служби за здравствену заштиту жена од недавно у функцији је савремени 4Д ултразвук. Набавку оваг престижног апарата, високих перформанси вредну 4,5 милона динара финансирао је у потпуности Град Лозница.

Руководство града, предвођено градоначелником Видојем Петровићем, како каже др Бранка Красавац,в.д.директор Дома здравља "показује разумевање и подршку запосленим, и кроз набавку савремене медицинске опреме али и финансирањем реконструкција простора у којима здравствени радници пружају бољу, квалитетнију и безбеднију здравствену услугу."

Ултразвук је дијагностичко средство у трудноћи и представља најбољи начин за праћење развоја бебе. Од тренутка утврђивања трудноће истовремено се редовно контролише здравље труднице, путем анализа и праћења њеног општег стања и здравље бебе уз помоћ ултразвучних прегледа."Стандардни ултразвучни прегледи се спроводе на месец и по дана, што у потпуности задовољава са дијагностичког аспекта“, каже др Немања Јосић, гинеколог акушер и помоћник директора у Дому здравља Лозница.

"Велика новина у ултразвучној дијагностици пружа могућност и лекарима и родитељима да у реалном времену виде потпуни и живи приказ бебе и 4Д ултразвук заправо представља видео снимак фетуса у материци. У зависности од старости плода, лако се уочавају покрети, осмех или мрштење, чешкање, сисање прстића, и то је непроцењиво за родитеље али значај ове дијагностичке процедуре за гинекологе је анализа анатомије.Детаљно се приказује изглед лица бебе (да ли постоји расцеп усне), број прстију и изглед екстремитета што веома олакшава уочавање евентуалних аномалија”, додаје др Јосић.

4Д ултразвук је веома драгоцен јер омогућава и стварање присније везе нерођене бебе са родитељима. Доказано је да што је пре мајка свеснија плода, више ће водити рачуна о сопственом здрављу, што касније резултира здравијим порођајем.

Поред психолошких предности, захваљујући 4Д ултразвучним апаратима данас је могуће и уочавање основне грађе срца у раној трудноћи, које се обавља од 11. до 13. недеље. Сасвим је могуће пратити делове срца (две коморе и две преткоморе), велике крвне судове - аорту и плућну артерију као и аортни лук. Ако се зна да аномалије срца спадају у групу најчешћих, онда је јасно да је значај ове методе изузетан”, каже др Јосић.

Обични, 2Д ултразвук користи ултразвучне таласе за добијање дводимензионалне слике бебе. Искусни лекари могу да препознају бебину главу, ноге, па чек и пол, али за пацијенткињу је често овај приказ статичне слике нејасан. Зато је применом савременијег 4Д ултразвука иако ради по истом принципу (ултразвучни таласи струје кроз абдомен и ехо се враћа назад), он сакупља слике брже и даје их много јасније у виду 3Д снимка. За разлику од њега 3Д ултразвук даје слику, али не и видео снимак.

Четврта димензија коју подразумева односи се на време, односно показује покрете фетуса у реалном времену 3Д приказа. На тај начин се добија јасна слика догађања у материци уз јединствене и живе детаље, нарочито у каснијим фазама трудноће када родитељи имају утисак да пред собом виде већ рођену бебу.

alt

13.недеља "старости"фетуса

alt