Get Adobe Flash player

Светски дан борбе против рака јајника

altСветски дан борбе против рака јајника обележава се 8.маја и подсећа на важност едукације жена на ову врсту болести. Рак јајника сматра се најсмртоноснијим међу четири генитална карцинома код жена. Симптоми често остају непрепознати и замењују се са безопасним пробавним сметњама и не постоји довољно специфичан тест којим би се болест открила у раној фази. Зато се женама препоручују редовни гинеколошки прегледи који укључују преглед трансвагиналним ултразвуком (УЗВ) једном годишње.

Анатомски жене имају два јајника смештена у малој карлици и велика око 3 x 1,5 цм. Јајници су у уском додиру са јајоводима на које се наставља материца. У репродуктивном добу, током сваког менструалног циклуса у јајнику сазри по једно јајна ћелија спремна за оплодњу. Осим што ствара полне ћелије, јајник има и ендокрину улогу - излучује хормоне естроген и прогестерон.

Најчешћи облик малигног тумора јајника (90%) је епителни карцином који се развија из површинских епителних ћелија и то најчешће у старијој доби. Преосталих 10% су карциноми герминативних ћелија и стромални тумори који се чешће развијају код млађих жена.Код већине жена рак јајника настаје спорадично иако у 10% случајева постоји наследна склоност (код тих жена у породици обично постоји и повећана учесталост рака дојке). Фактори ризика су рана прва менструација, касни почетак менопаузе, неплодност, ендометриоза и старија животна доб. Хормонска контрацепција, трудноћа и дојење смањују ризик од настанка рака јајника.

Нажалост симптоми рака јајника најчешће се јављају у тек узнапредованом стадијуму као последица присуства велике туморске масе или течности у трбушној шупљини. Најчешћи симптоми су врло неспецифични: грчевити болови у стомаку који трају дуже од две недеље, осећај надутости, притисак у карлици, мучнина или горушица. Могу се јавити сметње у пражњењу црева (затвор или пролив) и повраћање. Жене могу осетити и уринарне симптоме попут невољног истицања мокраће. Гинеколошке сметње, на пример неправилно вагинално крварење или бол током полног односа јављају се код мање од четвртине оболелих. Од општих симптома могу се јавити умор, губитак апетита и необјашњиво смањење или повећање телесне тежине.

Рано откривање најбољи је начин за смањење смртности.Рак јајника се не развија из преканцерогених материја које би се могле на време уочити као код грлића материце, за шта постоји ефикасне матоде раног откривања као што је Папа тест. Препоручују се редовни гинеколошки прегледи који укључују преглед трансвагиналним ултразвуком (УЗВ) једном годишње.Одређивање вредности туморских маркера из крви није довољно осетљив и специфичан тест, али помаже код праћење резултата лечења и рану детекцију повратка или прогресије болести. Дефинитивна дијагноза поставља се након хируршког захвата - експлораторне лапаротомије и прегледа ткива јајника, околних лимфних чворова.