Get Adobe Flash player

Припремимо се за безлична паковања дуванских производа

alt

Сваке године 31. маја Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери обележавају Светски дан без дуванског дима, истичу здравствене ризике повезане са употребом дувана и залажу се за делотворне политике којима се смањује употреба дувана.
Ове године 31. маја на Светски дан без дуванског дима Светска здравствена организација и Секретаријат Оквирне конвенције о контроли дувана СЗО позивају државе да се припремају за увођење безличних (стандардизованих) паковања дуванских производа.
Безлична паковања представљају значајну меру која смањује потражњу за дуванским производима тако што се:

- смањује привлачност дуванских производа,

- смањује могућност да паковања дуванских производа постану средства за рекламирање дуванских производа, 
- ограничава лажно обележавање дуванских производа,

- повећава ефикасност здравствених упозорења.

Безлична паковања дуванских производа такође ограничавају или забрањују коршћење логоа, боја, бренда или рекламних порука на паковањима дуванских производа, изузев имена бренда и имена производа која се могу приказати само у стандардним бојама и одређеном врстом слова.

Водич за примену чланова 11 и 13 Оквирне конвенције о контроли дувана СЗО препоручује да државе-уговорне стране Оквирне конвенције усвоје безлична паковања. Безлична паковања се надовезују на друге мере контроле дувана којима се обезбеђује свеобухватни мултисекторски приступ. Политичари, цивилно друштво и јавност треба да предузму све активности да би њихове владе усвојиле безлична паковања.

Чињенице у вези безличних паковања
Интересовање за увођење безличних паковања расте широм планете:
- у децембру 2012. године Аустралија постаје прва држава која је у целини применила безлична паковања,
- године 2015. Ирска, Велика Британија и Северна Ирска и Француска усвојиле су законе о имплементацији безличних паковања чија преимена почиње од маја 2016. године,
- већи број земаља су у одмаклом стадијуму усвајања закона о безличним паковањима.
Циљеви кампање Светског дана без дуванског дима у 2016. години су:
- истаћи улогу безличних паковања као једног елемента свеобухватног мултисекторског приступа у контроли дувана,
- олакшати усвајање политике о безличним паковањима у државама-уговорним странама Оквирне конвенције и на глобалном нивоу, обезбеђивањем убедљивих и јасних података о њиховој ефикасности,
- охрабрити државе-уговорне стране да ојачају мере које се тичу паковања и обележавања дуванских производа, али и које ограничавају рекламирање, промоцију и спонзорства и тиме постепено олакшавају усвајање безличних паковања, и
- подржати државе-уговорне стране и цивилно друштво да се супротставе уплитању дуванске индустрије у политичке процесе који се тичу усвајања закона о безличним паковањима.