Get Adobe Flash player

Обележен Светски дан борбе против дуванског дима

alt31.05.2016. Дом здравља "Др Миленко Марин"Лозница обележио је акцијом, са својим службама Медицином рада, Патронажном, Медицином рада, Превентивним центром и у партнерству са Црвеним крстом Лозница, Светски дан борбе против дуванског дима.

Акција праћена мерењем висине крвног притиска, изложбом постера из досадашњих акција и поделом лифлета, била је веома посећена. Екипе здравствених радника појачане лекарима специјалистима медицине рада, гинекологом, стоматологом, доктором из саветовалишта за дијабетес, координаторком саветовалишта за одвикавање од дувана, биле су на располагању грађанима да са различитих аспеката расветле штетан утицај дуванског дима.

Истраживања ...

Према последњим проценама у Србији, свака четврта особа старија од 15 година пуши, а чак 76% младих у доби од 13 до 15 година пробало је цигарету, а око 10% је наставило да пуши свакодневно. Највећи број младих почиње са конзумацијом дувана у средњој школи, међутим примећују се и трендови већ крајем основне школе.

Колико је отрова у цигарети?

У цигарети се налази 4000 отрова које добровољно уносимо у своје тело (и још то платимо). Најпознатији је никотин - који изазива зависност. Свесно осмишљен да нас учини зависним (од цигарете). Затим су ту разне врсте катрана (око четрдесет катранских једињења) која оштећују и узрокују рак плућа, али и бројне друге дисајне проблеме.

Још неки примери: амонијак (користи се као дезинфекционо средство у тоалетима), толуен (индустријско растварач), угљен моноксид (отровни гас), кадмијум (меки метал који се налази у батеријама) и тако све до броја 4000!Осим тога, додају ароме и адитиве како би цигарета била прихватљивија.Јер прва цигарета није ни "укусна" ни "пријатна".

Тренутни ефекти (односно што се догађа кад запалимо цигарету)?

Код пушења постоје тренутни и дугорочни ефекти на наш организам. Комбинација ових ефеката може довести до врло озбиљних и по живот угрожавајућих реакција нашег организма и болести.Када запалимо цигарету, наш организам се аутоматски "буни": убрзава се фреквенција срца, подиже се крвни притисак, узбуњује се аутономни нервни систем, тренутно се "стежу" крвни судови, тренутно се отежава дисање, сва ткива осећају мањак кисеоника, нарушава се физиологија дигестивног система.

Који су дуготрајни ефекти пушења на људско здравље?

Пушење узрокује рак плућа и бронхија, изузетно повећава ризик појаве рака ждрела и усне шупљине, оштећује крвне судове и погодује појави атеросклерозе (сужења крвних судова због стварања атерома на унутрашњој страни зидова крвних судова) и тако повећава ризик појаве већине кардиоваскуларних болести (инфаркт , мождани удар) и учествује у самом механизму настанка тих болести.

altaltaltaltaltaltaltaltalt