Get Adobe Flash player

Обележен 26.јун

alt

27.06.2016.Заједничком акцијом Дома здравља, Црвеног крста, Канцеларије за младе и омладинских организација,а уз подршку града Лозница обележен је Међународни дан против злоупотребе наркотика.

У организацији лозничког Дома здравља“ДрМиленко Марин” са Превентивним центром,Поливалентном патронажом, Саветовалиштемза младе,Канцеларијом за младе, Црвеним крстом Лозница и учешћемволонтера омладинских организацијаа уз снажну подршку града Лознице,обележен је Међународни дан борбе против злупотребе и незаконите трговине дрогама. Програм је почео постављањем штандова свих учесника на шеталишту испред Вуковог споменика са почетком од 10 сати.

Здравствени радници и млади волонтери омладинских организација делили су едукативни материјале настале током разних пројеката, које је финансирао град Лозница.

Град Лозница веома активно помаже напоре свих институција и организација које се баве младима, како кроз подршку оснаживање младих људи у циљу неговања и очувања здравља, здравих стилова живота истакао је овом приликом Љубомир Ђокић, помоћник градоначелника.

Протеклих година град Лозница је подржавао низ пројеката који су спроводили едукацију младих у Световалишту за младе, у школама и различите штампане материјале-брошуре који се односе на превенцију и боре се против злоупотреба дрога.

Протекле недеље Скупштина града Лозница подржала је Акциони план за младе 2016.-2022.године нагласила је Тања Глишић Матић, координаторка Канцеларије за младе у Лозници.

Подржавали су и тестирање простора у школама на остатке психоактивних супстанци, где је град купио три покретне мини лабораторије, а обучени здравствени радници Превентивног центра сувишепута ненајављено посетили и тестирали простор у четири средње школе.Ово је још један облик превенције злоупотребе ПАС међу младима.

Циљ обележавања овог важног датума је подизање свести становништва о штетним ефектима дрога и мобилисање целокупног друштва за укључивање у активности на сузбијању њиховог коришћења.Цела кампања је пре свега усмерена према младим људима који често нису свесни бројних опасности од дроге које не подразумевају само непосредни утицај на здравље већ могу значајно угрозити психолошки и емоционални развој.

Злоупотреба и последице злоупотребе психоактивних супстанци погађају све друштвене слојеве у свим земљама света. Злоупотреба дрога има негативне последице по здравље и животе људи, подстиче криминал и прети одрживом развоју. Резолуцијом 42/112, 1987. године Генерална скупштина УН-а прогласила је 26. јун Међународним даном против злоупотребе и незаконите трговине дрогама као израз одлучности да ојача деловање и сарадњу у борби против злоупотребе и трговине дрогама. Овај дан обележава се широм света у циљу мобилисања појединаца и заједнице за активан однос у сузбијању проблема злоупотребе дрога.

Слоган кампање за 2016. годину „Прво саслушај”, указује на то да је слушање деце и младих први корак који треба начинити како би им се помогло да одрасту здраво и безбедно.

Превенција у области злоупотребе психоактивних супстанци је склоп психолошких, социјалних, правних и здравствених активности са циљем спречавања оштећења здравља, настанка болести и последица изазваних ризичним понашањем, тј. коришћењем психоактивних супстанци. Главни циљеви превенције су:

спречавање конзумирања психоактивних супстанци,

одлагање конзумирања психоактивних супстанци и

спречавање да они који експериментишу са дрогама постану корисници високог ризика и зависници од дрога.

Детињство и адолесценција су периоди значајног развоја и могућности, али и периоди када су деца и адолесценти посебно осетљиви на ризична понашања, укључујући и употребу дувана, алкохола и дрога. Већина младих никада неће користити дроге, али они који хоће су често погођени факторима који су ван њихове контроле као што су сиромаштво, изложеност насиљу, недостатак родитељске бриге и љубави и провођење времена са вршњацима који се ризично понашају.

Посебно је важно развијати и спроводити програме намењене осетљивим групама младих тј. младима под повећаним ризиком за коришћење психоактивних супстанци, а не мање важно је и укључивање родитеља у превентивне активности.

altaltaltaltaltaltalt