Get Adobe Flash player

Зика вирусно обољење и мере превенције

altЗика вирусно обољење је узроковано Зика вирусом које на људе примарно преносе заражени комарци из рода Aedes (углавном Aedes aegypti у тропским крајевима).

Особе које су инфициране Зика вирусом обично имају благо обољење у виду повишене температуре, оспе, болова у зглобовима и мишићима, главобоље и конјуктивитиса. За сада не постоји вакцина, нити специфична терапија. Најбоља мера превенције је избегавање убода комараца. За сада је доказана циркулација вируса у Африци, Америци, Азији и Пацифику.

Симптоми
Инкубациони период износи од 3 до 12 дана. Једна од пет инфицираних особа ће имати симптоме болести. Симптоми Зика вирусног обољења су обично благи у виду повишене температуре, оспе, болова у зглобовима и мишићима, главобоље и конјуктивитиса и обично трају од 2 до 7 дана.

Трансмисија
Зика вирус се на људе првенствено преноси убодом инфицираног комарца из рода Aedes, углавном Aedes aegypti у тропским крајевима. Ово је исти род комараца који преноси вирус жуте грознице, денге и чикунгуње.

Такође, утврђено је да се вирус може пренети са мајке на дете трансплацентарно или током порођаја уколико је мајка инфицирана. Према наводима Светске здравствене организације, постоји научни консензус да Зика вирусна инфекција током трудноће (прва 2 триместра трудноће) доводи до појаве микроцефалије код беба, као и да је повезана са појавом Guillian - Barre syndroma.

У неколико земаља документован је и пренос инфекције сексуалним путем.

Зика вирусне епидемије су први пут пријављене на Пацифику (острво Јап и Француска Полинезија) у 2007. и 2013. години, у Јужној Америци (Бразил и Колумбија) и на Афричком континенту (Капо Верде), у 2015. години. До 01.07.2016. године 50 земаља је пријавило случајеве локалне трансмисије у последња 3 месеца.

Зика вирус се дијагностикује PCR методом и серолошком анализом (у циљу утврђивања присуства специфичних Зика IgM aнтитела).

Превенција

За сада не постоји вакцина, нити специфичан третман овог обољења.
Комарци и њихова станишта представљају значајан фактор ризика за Зика вирусну инфекцију. Превенција и контрола се заснива на редукцији бројности комараца и њихових станишта, а најбољи начин превенције јесте заштита од убода комараца, применом следећих мера:

  • Употреба репелената на откривеним деловима тела приликом боравка на отвореном;
  • Ношење комотније, светле одеће дугих ногавица и рукава (комарци могу да убоду кроз припијену одећу);
  • Избегавање боравка на отвореном у време најинтензивније активности комараца (у зору и у сумрак);
  • Употреба заштитних мрежа против комараца на прозорима, изнад кревета;
  • Саветује се да сви путници који путују у захваћена подручја (Олимпијске игре) предузму личне заштитне мере, како би превенирали убоде комараца, а особе са болестима имуног система, хроничним обољењима, труднице и деца која одлазе у захваћена подручје потребно је да претходно консултују свог лекара;
  • Поменуте мере превенције треба да примењују и пацијенти који су оболели од Зика инфекције у циљу спречавања преношења узрочника болести на неинфициране комарце из околине оболелог;
  • Саветује се да труднице или жене које планирају трудноћу размотре одлагање путовања у захваћена подручја;
  • Путници који у оквиру три недеље од повратка са пута имају симптоме денге, чикунгуње или Зика вирусног обољења, потребно је да се јаве свом лекару;
  • Потребно је да труднице које су боравиле у подручјима захваћеним Зика вирусом наведу тај податак приликом следеће посете гинекологу у циљу адекватног мониторинга;

Имајући у виду документован сексуални пут преноса инфекције, свим особама које су боравиле у земљама са пријављеном епидемијом Зика вирусне инфекције,саветује се упражњавање заштићених сексуалних контаката у трајању од 2 месеца (уколико нису имале никакве симптоме), односно 6 месеци уколико су имале клинички манифестну Зика вирусну инфекцију.

alt