Get Adobe Flash player

Светска недеља дојења

alt01-07.08.2016.„Потребно цело село да се одгаји једно дете”, каже стара афричка пословица и она заправо упућује позив сваком члану заједнице да одигра своју улогу у изградњи идеалног „села”.Сви смо колективно одговорни за децу и њихову будућност.

Недеља дојења која се сваке године обележава је прилика за мајке, здравствене раднике, присталице дојења да заједно поделе оно што раде добро за подршку дојењу у локалним заједницама. Циљ је да се подигне свест о предностима за здравље и добробит за бебе, мајке и јавно здравље заједнице. Ове године обележавање је сконцентрисано на то да свако у својој локалној заједници подржи мајке да доје, кад год и где год да су.

Овогодишња тема Светске недеље дојења фокусирана је на17 Циљева одрживог развојакоје су државе широм света одредиле да треба постићи до 2030. године.

Циљеви одрживог развоја, постављени на Миленијумским циљевима развоја и обухватају еколошке, економске проблеме и проблем равноправности међу људима.

Циљеви одрживог развоја теже да се позабаве узроцима сиромаштва у свету и да понуде визију решења који би био прихватљив за све људе света.Светска недеља дојења 2016 означава нови почетак заједничког рада са циљем да се постигне одрживи развој кроз заштиту, промоцију и подршку дојења.

Зашто је ово важно?
Нови докази представљени у медицинском часопису „Лансет“, потврђују да би дојење могло да спасе 823.000 дечијих живота и да уштеди 302 милијарде долара на глобалном нивоу годишње.
Дојење поставља темеље за добро здравље деце, како краткорочно тако и дугорочно, а има
здравствених предности за мајку. Међутим, проценат дојене деце у свету остао је непромењен у последње две деценије. Мање од 40 одсто деце млађе од шест месеци искључиво је дојено. Чињенице говоре да многе жене наилазе на разне препреке кад је дојење у питању.Често недовољну подршку од стране партнера са којима деле животни простор,суочавају се и с агресивним маркетингом замена за мајчино млеко или су приморане да се врате на посао убрзо након порођаја.

Светска недеља дојења ове године повезује ствараоце промена на нивоу заједнице, државе и региона, који позивају на глобалне акције.

Циљеви Светске недеље дојења 2016:

Информисање јавности о чињеницама да постизање Циљева одрживог развоја може бити олакшано ако се побољшају дојење и исхрана деце и младих.

Чврсто сидроусидрити дојење као кључни део одрживог развоја.

Подстицај разноврсности деловања на свим нивоима у вези с дојењем и исхраном деце и младих.

Ангажовање и сарађивање у већем обиму у вези с промоцијом, заштитом и подршком дојења.

ИСХРАНА, БЕЗБЕДНОСТ ХРАНЕ И СМАЊЕЊЕ СИРОМАШТВА

Чињенице и бројке:

Неухрањеност, укључујући и подоптимално дојење, стоји иза 45 одсто свих смрти деце старости испод 5 година, сваке године;

Смањити заостајање у расту могуће је у року од 1.000 дана, до друге године старости;

Рани потези у превенцији ниске порођајне тежине, заостајања у расту, и раног иницирања искључивог дојења могу допринети смањењу ризика од касније гојазност и хроничних болести;

Избегавање дојења повезује се са економским губицима од око 302 милијарде долара годишње или 0,49 одсто од светског бруто националног дохотка

ОПСТАНАК, ЗДРАВЉЕ И ДОБРОБИТ

Чињенице и бројке:

Финансијски трошкови програма за имплементацију СЗО / УНИЦЕФ Глобалне стратегије за исхрану новорођенчади и мале деце у 214 земаља се процењује на око 130 долара за једног живорођеног.„Улагање у ефикасне услуге за повећање и одржавање стопе дојења највероватније ће обезбедити повратак у року од неколико година, можда чак и у току једне године.“

Бебе које су дојене у просеку имају за 2,6 поена виши коефицијент интелигенције од беба које нису дојене, с тим да резултати могу да буду и већи што дуже траје дојење.

Дојење пружа основу за доживотно боље здравље и благостање. Деца и мајке које не доје изложени су већим ризицима укључујући акутне и хроничне болести код деце и туморе дојке и јајника код мајке.

823.000 деце годишње умре због незадовољавајуће начина исхране новорођенчади.

20.000 смртних случајева због рака дојке могу се избећи ако мајке доје.

РАВНОПРАВНОСТ ПОЛОВА И ЗАПОШЉАВАЊЕ

Мајчино млеко је основни извор хране који је неопходно заштитити.Око 830 милиона жена, углавном из земаља у развоју, нема адекватну социјалну заштиту, нарочито на послу.Жене су често приморане да прихватају мање плаћене и лошије послове. Међутим, владе широм света истичу да је учешће жена у радној заједници решење за економски раст, равноправност полова и смањење сиромаштва.Да би се смањио јаз међу половима на послу, свакој радно ангажованој жени је потребна подршка да би ефектније могла да комбинује посао са родитељством, укључујући и дојење, као што су плаћено породиљско одсуство, плаћене паузе за дојење, флексибилно радно време и собе за дојење.

СРЕДИНА И КЛИМАТСКЕ ПРОМЕНЕ

Млеко је „природна, обновљива храна“ која је еколошки безбедна, произведена и испоручена до потрошача без загађивања, паковања или отпада.
Производња и употреба формуле проузрокују избацивање гаса стаклене баште који убрзава глобално загревање, а такође изазивају загађење и токсична испарења са депонија.
720.450 тона млечних формула продаје се на годишњем нивоу у шест азијских земаља, а то ствара скоро 2,9 милиона тона
гасова са ефектом стаклене баште. Ово је еквивалентно са скоро 7.000 милиона миља које пређе просечно путничко возило или 1,03 милиона тона отпада послатих на депоније.
Процењује се да је потребно више од 4000 литара воде за производњу 1 кг адаптираног млека у праху.
Дојење значи мање гасова стаклене баште, уништавања животне средине и загађења.

Није потребна струја за производњу млека и не захтева гориво затранспорт, тако се смањује загађење угљен-диоксидом, главним гасом стаклене баште.

Можемо опстати као врста само ако препознамо овај баланс и међусобну зависност.

Извор: http://worldbreastfeedingweek.org

Поводом обележавања Светске недеље дојења, медијима се обратила и пренела кључне информације значајне за младе мајке, главна сестра Патронажне службе, Гордана Ристић, вмс.

alt