Get Adobe Flash player

Мере заштите од комараца

alt10.08.2016. Поред акција сузбијања комараца које интензивно спроводи Град Лозница, сваки појединац треба да предузме и спроводи и личне заштитне мере.

Мере заштите од комараца

Вода је станиште неопходно за развој комарца. Комарци се могу развити у различитим типовима вода, од чистих до изразито загађених. На територији Републике Србије регистровано је око 20 врста комараца.

Убодом комарци могу бити преносиоци тешких заразних болести.

Мере личне заштите

Најлакши и најефикаснији начин превенције болести је спречити убод комарца. У том смислу препоручује се:

• Избегавање подручја са великим бројем инсеката, као што су шуме и мочваре.

• Смањење броја комараца на отвореном где се ради, игра или борави, што се постиже исушивањем извора стајаће воде. На тај начин смањује се број места на које комарци могу да положе своја јаја. Најмање једном недељно треба испразнити воду из саксија за цвеће, посуда за храну и воду за кућне љубимце, канти, буради и лименки. Уклонити одбачене гуме и друге предмете који могу да прикуљају воду. Свака стајаћа вода која не пресушује у року од 10-так дана може представљати легло комараца

• По могућству боравити у климатизованим просторима, јер је број инсеката у таквим условима значајно смањен.

• Употреба репелената на откривеним деловима тела приликом боравка на отвореном.

• Ношење одеће која покрива ноге и руке. Препоручљиво је да одећа буде комотна, јер комарци могу да убоду кроз припијену одећу.

• Избегавање боравка на отвореном у време периода најинтензивније активности комараца – у сумрак и у зору.

• Употреба заштитне мреже против комараца на прозорима.

• Употреба електричних апарата који испуштају средство за уништавање комараца у затвореном простору.

Ако се и поред све заштите догоди да вас комарац убоде, кожу намажите посебним препаратима који дезинфикују и хладе.

Кућне форме комараца

Са доласком хладног времена, стварају се неповољни услови за опстанак комараца напољу и они траже места где могу да презиме. Комарци презимљавају у подрумима, шахтама, подстаницама, техничким етажама, гаражама, кућицама лифта...где год је температура довољно висока за њихово преживљавање.

Преко зиме преживљавају пре свега оплођене женке које се скривају на оваквим местим и које на пролеће дају нову генерацију комараца. Уколико комарци нађу топлије просторије са водом могу да се и током целе зиме размножавају и да буду активни током целе године.

Уколико имате овакве проблеме након третмана најважније је да испумпате накупљену воду уколико је има и да онемогућите ново накупљање воде. Проверите да вам не цури из цеви у техничким етажама и подстаницама и поставите мрежице на прозоре подрума да убудуће комарци не могу да уђу у подруме. Обратите пажњу да ли на поду зграде имате шахте и шта се налази у њима јер се накада комарци размнoжавају у шатама.