Get Adobe Flash player

Током викенда високе концентрације полена амброзије

alt

У Дому здравља Лозница од 2007.године ради аеропалинолошка станица једина у Мачванском региону за праћење алергогеног полена и спора. Станица је у мрежи државних станица и резултати мерења се достављају Агенцији за заштиту животне средине и постављају се на сајт Дома здравља у делу-мониторинг полена:

http://dzloznica.co.rs/index.php?option=com_content&;view=article&id=204&Itemid=160

Наредни викенд ће бити први пик ове године оптерећен алергенима полена амброзије (интензивно цветање) у ваздуху, те с тога упозорење за особе склоне алергијама,да прилагоде активности током наредних дана на загађење ваздуха изазвано транспортом полена.

Ваздушна кретања доноси и полен из окружења локалних земаља у којима се амброзија знатно проширила.

Због оптималних услова за раст ове године (количина падавина ове године виша од претходне која је била сува и топла) очекује се пораст популације амброзије изнад просека.

Још једна чињеница издваја се ове године: на врхунцу је цветања амброзије и пелина, што није био случај претходних година. Комбинација оба алергена, повећава алергијско оптерећење.

Поред класичних симптома као што су цурење носа и сузне очи – за разлику од других облика алергија на полен- суви каш и гушења. Зашто полен амброзије узазива све већи број реакција код људи још није сасвим научно разјашњено. Због „агресивних“симптома са минималном количином полена, енглески стручњаци све више користе термин „супер алерген“ и препоручују локално праћење кретања количине полена и усклађивање са планираним активностима колико год је то могуће.

У Србији, амброзија се знатно проширила од 1980-их.Расте до надморске висине од 700 метара. Поленова зрна су мала и шире са ветром, али и као "невин посматрач" пољопривредне опреме,транспортних средстава. Посебно успева поредпутева, на обалама водотокова, речним адама.

У Лозници биљке се у зонама под надлежством јавних предузећа третирају у редовним интервалима.Ове мере су довеле да у укупном износуполен амброзије у Лозници стагнира последњих година. Наравно с обзиром на биологију ове биљке и њену могућност прилагођавања и дугу клијавост биљака, потребно је да се сви у свом окружењу укључе у ове активности.

Целокупна сезона 2016.године је са великим оптерећењима.Полен дрвећа посебно брезе изазивала је јаке алергијске реакције током пролећа, сезона полена трава је такође била јака.