Get Adobe Flash player

Покренимо точак здравља

alt17.09.2016. У суботу је организована акција Покренимо точак здравља,  бициклистичка трка од Лознице до Тршића, у организацији Туристичке организације Града Лознице а Дом здравља са Превентивним центром је подржао активност. Окупљање учесника је било од 10:00 а старт у 11 часова. За то време су здравствени радници делили савете о промоцији здравља и заштити здравља, лифлете, налепнице,брошуре о најважнијим темама за младе али и за старије грађане, заинтересованим је мерен крвни притисак и давани су и конкретни савети. Било је 80-так бициклиста који су кренули са страта. Стигли су у Тршић, где је организован културно-забавни програм, а дељене су и награде.

Примаријус др Нада Ђурић је истакла овом приликом да - физичка неактивност уз неправилну исхрану представља важан фактор ризика за настанак хроничних незаразних болести, а код школске деце може да утиче и на неправилан развој тела и настанак деформитета. У свету је приближно 31% особа старијих од 15 година недовољно физички активно. Према подацима из истраживања здравља становништва Србије у 2006. години више од две трећине одраслог становништва у Србији је физички неактивно (67,7%). Проценат одраслих становника који је вежбао више од три пута недељно износио је 25,5%, што је значајно повећање у односу на 2000. годину када је тај проценат био 13,7%. У 2006. години 31,1% запослених у Србији се бавило седентерним типом посла, за разлику од 2000. године када је тај проценат износио 25,2%.

Редовно вежбање, као што су ходање, вожња бицикла, плес не чини само да се осећате добро, већ има значајне предности за здравље: смањује ризик од кардиоваскуларних болести, дијабетеса и неких врста рака, помаже у контроли телесне масе, а доприноси и добром менталном стању. Учествовање у физичким активностима повећава могућност дружења и ствара осећај припадности заједници. Активности у сваком животном добу су значајне, али је физичка активност посебно важна за здрав развој деце и младих и може да направи значајну разлику у здравственом стању старијих особа. Физичка неактивност је један од водећих фактора ризика за здравље и процењује се да се милион смртних случајева годишње у европском региону СЗО деси због физичке неактивности.

altaltaltaltaltaltalt