Get Adobe Flash player

међународни дан бриге о старијим особама

altУ организацији Дома здравља и ове године је традиционално у Клубу пензионера обележен Међународни дан старих особа. Слоган овогодишње кампање је „Заузми став према предрасудама" везаним за старење и старије особе. Обележавање овог дана има за циљ да се истакне и скрене пажњу јавности на постојање предрасуда везаним за старење и старије особе и промовише позитивна слика старења кроз позитивне примере.

Пример добре праксе је Служба поливалентне патронаже која током читаве године посвећена раду са старијом популацији. Бројним активностима патронажне сестре саветују старијима да се посвете здравим стиловима живота, правилној исхрани, да редовно контролишу своје здравствено стање, крвни притисак, шећер у крви и масноће и указују на значај редовне употребе лекова, личне хигијене и говоре о превенцији повређивања и падова.
Драгић Симић, члан Градског већа задужен за социјалну политику истакао је овом приликом да локална самоуправа издваја значајна средства за наше старије суграђане и излази у сусрет њиховим захтевима, предузимајући мере да се превентивно решавају проблеми. „Свакако да је за похвалу што имамо често овакве акције у организацији Дома здравља и што су наши чланови у могућности да благовремену дођу, контолишу своје здравље и тако спрече негативне последице".
Рада Станковић, шеф Одсека за дечију, социјалну и примарну здравствену заштиту истакла је да лица са најнижим примањима имају право на субвенцију комуналних услуга. „Градска организација пензионера у ранијем периоду конкурисала је код Градске управе на јавни позив за доделу одређених средстава за решавање проблема у удружењу, а посебно је важно нагласити да су 2011. године конкурисали за пројекат реконстуркције Градског удружења, добили средства у износу од 400.000,00 динара и сада имају лепо уређен простор где могу да се друже, приређују забаве, играју шах и друге активности".

Од 2011. године Град Лозница финасира бесплатан превоз за лица старија од 65 година.

alt

altaltalt