Get Adobe Flash player

„Климатске промене утичу на производњу хране“

alt17.10.2016. У организацији Дома здравља “Др Миленко Марин“ Лозница и уз подршку Града Лозница, у холу Вуковог домa културе обележен је Светски дан хране, заједничком акцијом са продавницом здраве хране Босиљак и Црвеним крстом Лозница.

Посебно је наглашен значај безбедности хране од хигијене до избора намирница и њихове припреме.

„Као лекари у примарној здравственој заштити бавимо се превенцијом на тај начин да саветима, разговорима са пацијентом препоручујемо шта да користе од хране у зависности од болести коју имају. И овом приликом се захваљујем кући здраве хране Босиљак која се налази на правом месту у нашем граду у близини основне школе,тако да су деци на располагању и прозводи без адитива, без масноћа, без повећане количине угљених хидрата и све што је здраво и нопхедно како за децу тако и за све остале. Уз захвалност свим учесницима активности поводом Октобра-месеца правилне исхране, др Красавац је подсетила да наши суграђани за сваки савет везан за правилну исхрану могу увек добити у Превентивном центру и од свог изабраног лекара, као и Саветовалишту за дијабетес.

„Што се тиче хране веома је важна балансирана исхрана, односно 55% угљених хидрата, 30% масти и 15%протеина“нагласио је Милош Радојчић, лекар из Саветовалишта за дијабетес.

Заменик градоначелника др Радован Дивнић, рекао је овом приликом да Србија и Лозница располаже природним ресурсима,да за своје становнике произведе довољне количине здраве, квалитетне и разноврсне хране.

Веома је важно произвести здраву храну али и одржати квалитет и обезбедити безбедности и здравствену исправности намирница.“ Посебно је нагласио да Град Лозница подржава све активности здравствених радника Дома здравља на промоцији здравља.

Помоћник директора др Немања Јосић се захвалио школама на учешћу на конкурсу ликовних и литерарних радова за ученике основних школа и предшколских установа. Од најбољих радова направљена је изложба која је овом приликом представљена у Вуковом дому а касније ће бити пренета у Службу за здравствену заштиту деце и омладине.

Основни принципи правилне исхране су редовност оброка током дана, правилан избор намирница које користимо у својој исхрани, начин њихове припреме, али и количина појединих намирница које свакодневно користимо.

Екипе здравствених радника су овом приликом делиле едукативни материјал и савете за правилну исхрану, а грађанима заинтересованим за превентивне прегледе мерен је крвни притисак, ниво шећера у крви, триглицериди и холестерол. У акцији је партнерски учествовао и Црвени крст Лозница, а направљена је и изложба са дегустацијом здраве хране, интегралног пецива од органски гајених житарица и воћа, уз помоћ продавнице здраве хране Босиљак.

Здравствени радници Дома здравља током целог месеца су посвећени обележавњу „Октобра - месеца правилне исхране“ у складу са календром здравља. Спроводи се едукација ученика нижих разреда основних школа на територији града Лознице .

Ученици нижих разреда, основних школа већ имају став у погледу хране али се он може лакше мењати док навике нису укорењене. За многе погрешне навике у исхрани су одговорни родитељи који у недостатку времена, деци дају новац да купе ужину, а то је пљескавица, пециво или слаткиши, чипс… Нешто ређе од куће за ужину понесе воће, интегрално пециво. После предавања полако се мењају навике а они посредно утичу и на родитеље – на више коришћење рибе у исхрани, интегралног хлеба, више млечних производа са мањим процентом масти, више поврћа, више пилетине и мање масног меса. Предавања са спроведена у ОШ у месној заједници Рибарица и ОШ „Анта Богићевић“.

altalt

alt

altaltaltaltaltaltaltaltaltaltalt