Get Adobe Flash player

Успешна вакцинација против грипа

altВакцинација против сезонског грипа почела је понедељак 17. октобра 2016. године, у Превентивном центру, Медицини рада, здравственим станицама у Лешници и Бањи Ковиљачи и амбулантама Дома здравља.

Вакцинисање сe спроводи радним даном од 7 до 14 часова.

Вакцинација се препоручује:

• особама старијим од 65 година живота

• особама оболелим од хроничних болести код којих грип може изазвати озбиљне компликације (хронични срчани, плућни, бубрежни болесници, дијабетичари, трансплантиране особе, особе са патолошком гојазношћу, болесници са тежим неуролошким болестима, труднице и остали)

• запосленима у здравству и осталим радницима који учествују у нези болесника

За наведене категорије вакцина је бесплатна.Вакцинација се спроводи 1 дозом вакцине, у мишић надлактице.У саставу вакцине су сојеви вируса грипа за које на основу глобалног праћења кретања грипа предвиђа да ће циркулисати у наступајућој сезони, а према препорукама Светске здравствене организације и Европске агенције за лекове за сезону 2016/2017.(A/California/7/2009 (H1N1) pdm09, /A/Hong Kong/4801/2014 (H3N2), /B/Brisbane/60/2008).

Према подацима служби лозничког Дома здравља "Др Миленко Марин", од почетка имунизације против сезонског грипа до данас, подељено је 2.600 бесплатних вакцина, а преостала количина требало би да потраје до краја сезоне.

Највише интересовања за имунизацију изразиле су старије особе и хронични болесници, а теренска екипа је редовно у кућним посетама ради вакцинисања непокретних и слабије покретних грађана, који су то тражили  путем телефона 891-574.

Здравствени радници
Превентивног центра су у Градској управи и појединим јавним предузећима и установама обављали имунизацију запослених, којима радно време не дозвољава да посете Дом здравља у преподневним сатима, а предвиђен је наставак ове активности.alt

alt