Get Adobe Flash player

Светски дан борбе против AIDS-а

alt01.12.2016. Поводом обележавања Светског дана борбе против сиде, Превентивни центар и Патронажна служба Дома здравља уз подршку Града Лознице и Канцеларије за младе, организовали су уличну акцију у Лозници.

У парку Јована Цвијића су се по традицији, окупили сви који се на специфичан начин баве младима и њиховим здрављем, здравствени радници Дома здравља, представници Града Лознице, координатор одељења за младе Тања Глишић, као и волонтери бројних невладиних организација .....

Први часови у неколико школа били су посвећени информисању ученика о ХИВ инфекцији и сиди, док су вршњачки едукатори у парку делили здравствено васпитни и заштитни материјал у вези са овом темом.

– Најважније је да се млади информишу о овом здравственом проблему, да се на време тестирају на ХИВ, као и да не користе психоактивне супстанце, нагласила је примаријус др Нада Ђурић. Тестирање се сматра одговорним односом како према сопственом здрављу, тако и одговорношћу према другим особама јер смањује могућност ширења инфекције.

Пуну подршку здравственим радницима на промоцији здравља дао је и помоћник директора Дома здравља др Немања Јосић.

Светски дан борбе против АИДС-а почео је да се обележава 1988. када су се састали министри здравља из целог света и сложили се да је концепт овог дана прилика за све нас да заједнички прикажемо важност АИДС-а и покажемо солидарност у борби против епидемије АИДС-а. Од 1988. године изглед и одговор на епидемију АИДС-а су знатно промењени. С обзиром да су многе од ових промена позитивне, ова годишњица даје нам могућности да се истакне колико много је неопходно још урадити.

Већина ХИВ позитивних особа не зна свој статус. Стигматизација, дискриминација и социјална маргинализација су свакодневница особа најтеже погођених ХИВ-ом, односно популационих група које су најтеже доступне за интервенције у многим земљама (особе које живе са ХИВ-ом, особе које се баве продајом сексуалних услуга, инјектирајући и други корисници дрога, мушкарци који имају сексуалне односе са мушкарцима, трансродне особе, затвореници, мигранти).

Кључна превентивна активност је свакако добровољно, поверљиво или анонимно тестирање на ХИВ праћено саветовањем, које има за циљ пружање тачних и стручних информација потребних особи да донесе одлуку да ли је прави тренутак за тестирање, али и да препозна стварни ризик тј. ризично понашање које је практиковала или које и даље упражњава, и да исто редукује у циљу превенирања инфицирања ХИВ-ом у будућности. С друге стране, особе инфициране ХИВ-ом могу благовремено ући у програм праћења и контроле ХИВ инфекције, односно у савремени програм лечења комбинованом антиретровирусном терапијом који чини ХИВ инфекцију хроничним стањем са којим се може дуго и квалитетно живети, уз смањење могућности преноса ХИВ-а на друге особе.

Овогодишња национална кампања се реализује под слоганом„ТЕСТИРАЊЕ ЈЕ У МОДИ. ТЕСТИРАЈ СЕ НА ХИВ!”, имајући у виду да је кључна активност управо промоција значаја благовременог тестирања на ХИВ.

alt

altaltaltaltalt