Get Adobe Flash player

"Стомачни грип"

altИ ако је зима је годишње доба у коме доминирају грип и прехладе, лекари Дома здравља Лозница указују и на повећану учесталост вирусних гастроентеритиса, познатих под називом "стомачни грип". Ову болест изазивају ентеровируси а посебно је честа код деце па су нису ретке епидемије у дечјим колективима.

Вируси су узрочници 30 - 40 % заразних дијареја/пролива, што „стомачни грип“доводи на друго место најчешћих болести (одмах иза инфекција горњих дисајних путева).

Најчешћи пут обољевања је директним контактом са зараженом особом (на пример нега оболелог или дељење оброка или коришћење истог прибора за јело) или контактом са контаминираним површинама, конзумирањем контаминиране воде или хране. При повраћању, неки вируси се могу пренети капљично на особе у непосредној близини. Брзо се шире у затвореним објектима попут школа, обданишта, домова за стара лица, радних колектива али и у породицама.

Оболели могу ширити инфекцију непосредно пре појаве симптома, за време трајања болести и још седам дана по завршетку болести. Такође вирус остаје у столици више дана некад и више недеља, након оздрављења.Тада су оболеле особе и најзаразније.

Инкубација (време које протекне од тренутка инфекције до појаве првих знакова обољења) траје од 12 до 48 сати.

Иако инфекција „стомачним грипом“ може проћи без симптома или као лака болест могући су и тежи случајеви болести са животно угрожавајућом дехидратацијом. Болест се типично манифестује у облику благо повишене телесне температуре, мучнине и повраћања, непосредно пре но што се појави воденасти пролив (врло ретко с примесама слузи или крви). Пролив просечно траје 1 - 4 дана. Код старије деце и одраслих повраћање може бити доминантан симптом болести. Симптоми дехидратације су смањена количина урина, сува уста, осећај вртоглавице при устајању, код деце плач са мало или без суза, поспаност или раздражљивост. Болест углавном пролази за 1-3 дана.

У случају болести, поготову тежег тока и продуженог трајања, јавити се свом изабраном лекару. Лечење се базира на дијети и надокнади течности, соли и минерала изгубљених проливом и повраћањем. Што се дијете тиче саветује се пиринач, обарен само у води, са додатком мало соли, затим двопек, печени тост, штапићи и суви хлеб. Све док се симптоми не повуку требало би избегавати воће, воћне сокове а нарочито месне и млечне производе. Идеалан избор за надокнаду течности представљају супе из кесице, благи чајеви, попут оног од камилице. На тај начин се спречава дехидратација посебно код одојчади и мале деце.

Као помоћ бржем оздрављењу препоручаје се и коришћење пробиотика. Антибиотици у лечењу вирусних гастроентеритиса нису ефикасни па их не треба узимати посебно не на своју руку, а примена лекова против повраћања и антидијароика се не препоручује.

Савет лекара је да је најбоља превенција „стомачног грипа“ редовно прање руку и одржавање личне хигијене:

  • Руке прати често, сапуном и водом, нарочито након употребе тоалета, мењања пелена, и увек пре припремања, сервирања и конзумирања хране. Након прања руку могу се користити средства за дезинфекцију руку на бази алкохола али она не могу заменити прање руку.
  • Када сте болесни, не припремајте храну и не учествујте у нези других оболелих, најмање три дана након нестајања ваших симптома. Ово се такође односи и на куваре и особље које дели храну и учествује у исхрани у колективним смештајима (обданишта, болнице, старачки домови).
  • Пажљиво оперите воће и поврће пре припреме.
  • Храну сумњивог укуса, мириса и изгледа обавезно баците.
  • Држати болесну малу децу даље од простора у ком се храна припрема и кува.
  • При пресвлачењу болесних и промени постељине користити рукавице.
  • Запрљане предмете, површине и рубље третирати пажљиво, без додиривања и опрати их детерџентом, а затим их опрати и осушити у машини.
  • Контаминиране предмете и површине третирати дезинфицијенсима на бази хлора.