Get Adobe Flash player

Актуелна епидемиолошка ситуација

altОд 3. октобра 2016. године (40. извештајна недеља), до 1.јануара.2017. године, Институту за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” је пријављено 70.215 оболелих од обољења сличних грипу, што представља већи број оболелих у односу на исти период прошле сезоне.

У односу на претходну недељу, тренд инциденције обољења сличних грипу на територији Републике Србије је у порасту. У 52. извештајној недељи, (од 26.12. до 1.1.2017), Институту за јавно здравље Србије пријављено је 19.708 случајева обољења сличних грипу. У односу на претходну (51) извештајну недељу, број оболелих од обољења сличних грипу је 1,5 пута виши. Највиша узрасно- специфична стопа регистрована је у узрасту од 5 до 14 година (804,32/100.000 становника), а потом у узрасној групи од 0 до 4 године (670,66/100.000 становника)Региструје се средњи интензитет активности вируса грипа и широка географска распрострањеност обољења у популацији.

Према пристиглим пријавама Институту за јавно здравље Србије, до сада су потврђени случајеви грипа са територије Града Београда, Јужнобачког, Рашког, Јужнобанатског, Пчињског, Јабланичког, Мачванског, Севернобачког, Средњебанатског, Севернобанатског, Браничевског, Златиборског, Подунавског, Поморавског, Сремског и Колубарског округа.
Завод за јавно здравље Панчево је пријавио епидемију грипа локалног типа у насељеном месту Омољица, град Панчево. Градски завод за јавно здравље Београд, Завод за јавно здравље Пожаревац, Завод за јавно здравље Ужице, Завод за јавно здравље Шабац, Завод за јавно здравље Ћуприја су пријавили епидемије грипа на територијама своје надлежности, тј. Града Београда, Браничевског, Златиборског, Поморавског и Мачванског округа.
Институт за јавно здравље Војводине пријавио је Институту за јавно здравље Србије четири смртна исхода која се могу довести у везу са оболевањем од грипа. Сви умрли су били хронични болесници и претходно нису били вакцинисани против грипа.

До сад су потврђена 2 типа вируса инфлуенце: А(H3) и инфлуенца тип B.

Међу лабораторијски потврђеним случајевима је најчешће заступљен подтип вируса грипа А (H3).

Опште мере превенције

С обзиром на карактеристике преноса вируса грипа, поред препорука за јачање имунитета, препоручују се опште мере превенције: избегавање блиских контаката са оболелим особама, редовно прање руку и избегавање додиривања очију, носа и уста прљавим рукама, хигијена дисајних путева (покривање носа и уста приликом кашљања и кијања папирнатом марамицом коју одмах након употребе треба бацити, а руке опрати текућом водом и сапуном), често проветравање просторија, избегавање боравка у затвореним просторима где се налази велики број људи, одржавање хигијене простора у коме радимо.

У предстојећем периоду посебну пажњу је потребно обратити на посете пацијентима у болницама, као и особама смештеним у геронтолошким центрима (домови за старе, домови за негу лица са посебним потребама и сл). У посету ићи само ако смо сигурни да немамо неку респираторну инфекцију и избегавати близак контакт.

Део опште здравствене културе је не само брига о сопственом здрављу, већ и брига о особама у окружењу

Уколико особа има благи облик болести препоручује се изолација и нега код куће до опоравка, уз максимално ограничавање свих кућних и других контаката. Симптоматска терапија подразумева мировање, надокнаду течности, употребу антипиретика (лекова за снижење повишене телесне температуре), а употреба антивирусних лекова спроводи се само по препоруци лекара. Антибиотици нису делотворни у лечењу ове болести.
Код сваког погоршања клиничке слике болести неопходно је обратити се лекару.

alt


Кретање обољења сличних грипу по недељама од 40.недеље до краја 2016.године

alt

Пријављена обољења слична грипу по местима у периоду 1.10.2016. до 31.12.2016.године

Пошто је у последњој недељи 2016. године знатно повећан број обољења сличних грипу, а у претходном периоду доказан вирус грипа А(Х3) Завод за јавно здравље Шабац је у договору са надлежнима у Институту за јавно здравље Србије 04. 01. 2017. године пријавио епидемију грипа на подручју Мачванског округа.

Извор:www.batut.org.rs

http://www.zjz.org.rs