Get Adobe Flash player

Припрема пацијената за микробиолошка испитивања

altПрипрема пацијената за микробиолошка испитивања

Ради поузданости Ваших лабораторијских резултата молимо Вас да се придржавате савета:

Уринокултура

Након обавезне јутарње хигијене (прање топлом водом и сапуном) сакупља се први јутарњи урин, средњи млаз.Први млаз се одбацује, а други сакупља у стерилну бочицу за урин.Урин је пожељно донети у лабораторију у оквиру 2 сата.

Узимање брисева грла, носне дупље, ране

Све узорке за микробиолошка испитивања треба узимати пре антибиотске терапије или најмање 12h после локалне апликације антисептичког средства.Контролни узорак после антибиотске терапије треба узети после најмање 3 дана од завршене терапије.Брис грла се узима ујутру пре јела и прања зуба. Ако се брис узима током дана временски размак од узимања хране до узимања бриса треба да буде минимум 1 сат.

Спутум за преглед

Даје се први јутарњи испљувак одмах након буђења а пре обављања личне хигијене. Пацијент треба да испере уста млаком водом (без дезифицијенса) и да потом неколико пута удахне (провокација кашља), сачека надражај на кашаљ , јако се накашље и садржај из дубине плућа испљуне у стерилну посуду.

Преглед столице-копрокултура

Минимална количина материјала потребна за преглед је 2 гр. Треба узети онај део столице (уколико постоји) који садржи крв, гној и слуз у стерилну посуду. Узорак је неприхватљив уколико се донесе у посуди са видљивим примесама сапуна или детерџента.


Служба за лабораторијску дијагностику

Начелник

спец.мед.биох. Димитрић Наташа