Get Adobe Flash player

Како позвати хитну медицинску помоћ

altРад на терену започиње пријемом позива на телефон 194. Сви телефонски разговори се аутоматски снимају што је од значаја у случају евентуалног судско-медицинског поступка.

На телефонски број се јављају по протоклу обучени медицински техничари или лекари. На индентификатору позива се уочава телефонски број са којег се позива хитна помоћ, од позивара се узимају општи подаци: име и презиме болесника (повређеног), адреса на којој се налази, главне тегобе, број телефона који мора бити исти са бројем на идентификатору и све се то бележи у протокол пријема позива, као и време пријема позива, време предаје позива екипи усмено или радио везом, као и време приспећа екипе на место позива (обавештава се путем радио везе). Сви позиви се на основу разговора сврставају по тријажним групама (протокол преузет из ЗЗХМП Ниш) на:

Први ред хитности

Стања која непосредно угрожавају живот, на које екипа излази одмах, у првом минуту по пријему позива.

Други ред хитности

Стања која могу да чекају док се не заврши већ започети терен, али се у року 10 минута од пријема позива екипа мора упутити на лице места.

Трећи ред хитности

Пацијенти који могу да чекају 30 минута и више до ослобађања друге екипе: хронична болна стања, карциноми, неуралгије, инфективна стања код непокретних пацијената ноћу и нерадним данима, трудница, дојиља и сл.