Get Adobe Flash player

Здрави стилови живота за здраве бубреге

alt

altДом здравља"Др Миленко Марин",Општа болница, Удружење бубрежних пацијената на дијализи „Реналис" и УГ дијализираних и трансплантираних пацијената"Подриње"обележили су у одсеку за хемодијализу „Светски дан бубрега", са циљем да се становништво упозна са факторима ризика за болести бубрега, као што то су висок крвни притисак, повишен шећер у крви, физичка неактивност, повећана телесна тежина.

У служби нефрологије у 2016.године обављено је 12.600 дијализа. Директор Опште болнице, др Зоран Ковачевић навео је да се тренд раста болести бубрега наставља. Сваке године је све више пацијента на дијализи. Постојећи капацитети недавно су реновирани и проширени са две нове собе и четири додатна дијализатора. Радно време је у две смене, за разлику од ранијег периода када је рађено у три смене.

Др Радован Дивнић, заменик градоначелника подсетио је и на почетке рада службе дијализе у Лозници и рад др Саве Иветића и да је Здравствени центра"Др Миленко Марин" у Лозници био међу првим установама у Србији који је увео дијализу као метод лечења.

Градска управа је набавила више аутомобила који су у власништву Дома здравља и служе за свакодневни превоз пацијената до службе хемодијализе и назад. Те услуге користи 80 пацијената на хемодијализи на подручју града.

„Најбољи вид лечења ових пацијената-трансплатација, захтева претходно посебну комплетну припрему пацијената на овом одељењу. Тренутно је у припреми једанаест пацијената а трансплантација је најбољи вид лечења и у складу са тим су и настојања Министарсва здравља да се учланимо у „Еуротрансплант" и да добијемо могућност да сви људи који желе и могу да остваре да остваре свој сан, из медицинских разлога, и да трансплантирају бубрег", истакао је др Златко Јојић, интерниста и шеф одсека за нефрологију истакао је веома добру сарадњу са терцијарним установама на пољу трансплантације. Тренутно један пацијент већ борави на ВМА ради трансплантације бубрега.

Превенција је и у овом случају најважнија што подразумева свест о факторима ризика, и на то је указала прим. Др Нада Ђурић, епидемилог, нагласивши могућност превентивних прегледа у Дому здравља. Сви заинтересовани грађани могу проверити крвни притисак, шећер у крви и добити бројне корисне савете у циљу превенције бубрега.

Слоган овогодишњег Светског дана бубрега „Бубрези и гојазност – здрави стилови живота за здраве бубреге" има за циљ да истакне чињеницу да повећања знања и свесности о факторима ризика за настанак болести бубрега као и промоција здравих стилова живота која укључује пре свега правилну исхрану и физичку активност, могу у значајној мери да помогну у спречавању настанка ових болести. Процењује се да ће до 2025. године 18% мушкараца и преко 21% жена широм света бити гојазни, а 6% свих мушкараца и 9% свих жена широм екстремно гојазни. У неким земљама гојазност је већ присутна код више од једне трећине одраслог становништва и значајно доприноси оболевању и умирању, као и високим трошковима лечења на годишњем нивоу.

Служба хемодијализе у Лозници основана је у фебруару 1975.године а ово подручје је и даље ендемско у погледу бубрежних болести и број пацијената којима је нопходна дијализа је у сталном порасту.

altalt