Get Adobe Flash player

Светски дан борбе против туберкулозе

alt24. март 2017. Дом здравља, Општа болница и Црвени крст Лозница заједнички су обележили Светски дан борбе против туберкулозе, конференцијом за медије.

Према подацима СЗО, прошле године је 10,4 милиона људи оболело, док је 1,8 милиона људи умрло у 2015. години од туберкулозе (ТБ), што чини ову болест једном од водећих узрока смрти међу заразним болестима у свету.

„Оно што је данас за епидемиологију важно, је да се болест шири капљичним путем, ваздухом, а да су Мачвански и Колубарски округ са највећом инциденцом у односу 100.000 становника и да је то тако већ више деценија, и ако је број новооболелих смањен, ипак је виши у односу на остали део државе.“ истакла је овом приликом прим.др Нада Ђурић, епидемиолог Дома здравља.

Туберкулоза је дубоко укорењена у популацијама где су људска права и достојанство ограничени.Док свако може да добије туберкулозу, болест напредује најчешће међу људима који живе у сиромаштву и у маргинализованим заједницама и групама као што су: мигранти, избеглице, особе који раде и живе у срединама које садрже факторе ризика, старе особе, жене и деца и сл. Фактори као што су потхрањеност, лоши услови становања и санитације, удружени са другим факторима ризика као што су употреба дувана и алкохола и дијабетес, утичу на подложност оболевању и на доступност лечењу.Осим тога, доступност често ометају и трошкови повезани са болешћу и тражењем помоћи, као и недостатак социјалне заштите, што доводи до зачараног круга сиромаштва и лошег здравља.

Туберкулоза је заразна болест коју изазива Mycobacterium tuberculosis или Кохов бацил. Извор болести је особа оболела од плућног облика туберкулозе која при говору, кашљању, кијању, избацује у спољашњу средину велики број капљица, које садрже вирулентне бациле туберкулозе, и које могу бити удахнуте од стране здраве особе која се на тај начин инфицира.

До инфекције може доћи употребом заједничког прибора за јело,блиским контактом, пољубцем и слично.

Да би дошло до инфекције потребан је близак и продужен контакт са оболелом особом, јер се туберкулоза не преноси лако.

Сматра се да просечно у околини ТБЦ болесника, једна од шест особа се инфицира. Од укупног броја инфицираних само ће 10% и оболети, и то 5% одмах, а 5% касније током живота, када из било ког разлога дође до пада имунитета.

Симптоми ТБЦ су врло некарактеристични и манифестују се епизодама субфебрилних температура (37,2 и 37,5 степени Целзијуса), кашљем, у почетку сувим, касније праћеним повећаним искашљавањем, врло ретко сукрвичастог садржаја, губитком апетита а касније и губитком у телесној тежини, ноћним презнојавањем.

Због тога је веома важна улога и значај лекара на примарном ниво, да посумњају и открију на време ову болест и упуте код специјалиста који се овом болести баве.“рекла је на конференцији начелница Одељења за пнеумофтизиологију, др Весна Вилић, спец.пнеумофтизиологије.

Поражавајућа статистика о броју оболелих од ТБЦ, навела је СЗО да 2002.године крене у одлучну борбу против туберкулозе, сиде и маларије.

Министарство здравља Србије је захваљујући подршци, Глобалног фонда, донело Национални програм за контролу ТБЦ, који ке значајно допринео смањењу болести у нашој земљи.

„Начин живота и код ове болести је веома битан, нагласила је прим.др Славица Петровић Тадић, специјалиста хигијене у Општој болници Лозница."На првом месту треба ојачати имунитет. Чист животни простор, доста кисеоника у окружењу, и проветравање просторија веома су важни. Стрес треба у свакодневном животу минимизирати, јер је окидач многих болести и негативно утиче на имунитет.“

У 2015.години на територији Лознице регистровано је 38 новооболелих, а 2016.године 32, док за прва два месеца ове године регистровано је осам новооболелих од туберкулозе.

altaltalt