Get Adobe Flash player

Депресија се лечи

alt7.04.2017.Уличном акцијом на платоу испред Вуковог дома културе у центру Лознице,здравствени радници служби Превентивног центра и Патронаже, Опште медицине и управе Дома здравља Лозница, Црвени крст и ПУ Бамби бјекат Пчелица, обележили су Светски дан здравља под слоганом "ДЕПРЕСИЈА - Хајде да разговарамо".
Деца из вртића су позвали своје баке и деке, родитеље да се друже. Поред тога они су им поделили срца, а ми смо им за узврат делили слаткише а воће Црвени крст Лозница.
Захваљујемо се младом доктору Владану Дивнићу из Службе опште медицине на исцрпом и детаљном разговору за медије који су као и увек испратили догађања из јавног здравства. Били су новинари Лозничких новости, РТВ Подриње, РТВ Лотел.
Циљ обележавања и истицања депресије као теме је важна да се схвати да је депресија тиха болест коју многи не препознају, а циљ је да што више особа са депресијом потражи стручну лекарску помоћ јер се депресија лечи. Лечи се посебном групом лекова који се зову антидепресиви и они се морају користити дуго док се не постигне оптимална доза. Депресија се поред старијих особа јавља и код млађих и може ако се не препозна довести до самоубиства.
Препорука је да сви који имају неке знаке депресије да се друже и разговарају са онима у које имају поверење, да раде оне ствари које воле, да шетају, изађу из куће, да редовно и довољно спавају, једу редовно, и најважније да потраже помоћ од свог изабраног лекара.
Да ли сте депресивни?
Да ли сте током последње две недеље, већину времена, имали неку од следећих тегоба:

1. Осећање празнине, нерасположења, безнадежности?
2. Мање интересовања или мање задовољства и радости у
обављању свакодневних активности (код куће – у оквиру породице,
на послу, у слободно време)?
Позитиван одговор на једно од постављених питања изазива оправдану
сумњу да у овом тренутку патите од неког облика депресивног поремећаја.

Потражите помоћ лекара!

altaltaltaltaltaltaltalt