Get Adobe Flash player

Дан медицинских сестара

alt12.05.2017. Данас је Међународни дан медицинских сестара, овогодишња тема је "Медицинске сестре: јединствен глас за постизање циљева одрживог развоја професије".

По дефиницији СЗО – професионално подручје рада медицинских сестара је у пружању помоћи појединцу, групи или заједници када њима недостаје снага, воља или знање.

У знак сећања на рођење Флоренс Најтингејл (Florence Nightingale, 12. мај 1820. Фиренца – 13. август 1910. Лондон), енглеске болничарке и зачетнице модерног сестринства, која је отворила прву школу за болничарке и половином XIX века иницирала улазак професионално образованих жена у здравствену негу болесника, у целом свету обележава се 12. мај као Дан посвећен медицинским сестрама и здравственим техничарима.

То је један од најзначајнијих догађаја на подручју сестринске професије. Из свеобухватног и богатог искуства Флоренс Најтингејл на тему личних питања здравља, заступан је став да све сестре требају стално да одржавају и унапређују своју ефикасност, снагу, саосећајност и брижну праксу.Тај приступ назван је „Здравље сестринства“.

Професионалност, добра организованост, посвећеност, знање, емпатија, свест о одговорности коју носе брига и старање за људски живот, основни су захтеви овог занимања. Медицинске сестре, спремне су да своју професију подигну на виши ниво, да пацијенте подстакну на активно учење, мотивацију и вештину очувања здравља током читавог њиховог живота.

Дом здравља, свим медицинским сестрама и здравственим техничарима у Лозници и Србији честита њихов Међународни празник - 12.мај и да са поносом носе на својим реверима бело срце, симбол који су прихватиле све сестре света, означавајући брижност, знање и хуманост који су испреплетани у деловању и духовности сестринске неге.