Get Adobe Flash player

Осмехни се здраво

altНедеља здравља уста и зуба се, од 1991. године, обележава традиционално треће недеље маја. Овогодишљи слоган кампање „Осмехни се здраво” указује на значај доброг оралног здравља за свакодневне активности као што су говор и смех.

Мере заштите зуба треба спроводити током читавог живота почевши и пре ницања зуба, тј. током трудноће.
Главни фактори ризика, као што су пушење, употреба алкохола и неправилна исхрана са великом количином масти, соли и шећера доприносе развоју болести уста и зуба. Ризик оболевања од малигних болести усне дупље је 15 пута већи када се комбинује више фактора ризика као што су употреба дувана и алкохола.

Орално здравље има велики утицај на опште здравље, самопоуздање, проблеме у друштвеним односима, а утиче и на кључне функције као што су говор и спавање и не представља само здравље зуба већ и усне дупље укључујући и здрав језик, меко и тврдо непце, десни, усне.

Опште препоруке за очување оралног здравља су:

Одржавање адекватне хигијене, што подразумева редовно прање зуба ујутро и увече, као и после сваког оброка и коришћење конца за зубе;

  • Смањење уноса шећера и избалансирана исхрана;
  • Коришћење заштитне опреме за спортске активности и придржавање прописаних мера безбедности у саобраћају;
  • Безбедно физичко окружење;
  • Посете стоматологу ради редовне контроле, уклањање зубног каменца од стране стоматолога;
  • Престанак или смањење конзумирања алкохола;

Престанак пушења

Показатељи оралног здравља становништва Србије

Према последњем истраживању здравља становништва Србије из 2013. године, у Србији је мање од половине (45,6%) становништва проценило стање својих зуба и усне дупље као добро. 

Становници нижег образовног статуса и лошег материјалног стања у значајно већем проценту сопствено орално здравље процењују као лоше и у значајно мањем проценту редовно перу зубе. Ово указује на потребу изналажења начина да се повећа обухват становника из ових циљних група здравственоваспитаним радом и превентивним стоматолошким прегледима.

Само 8,3% становника узраста 25 година и више имају све своје зубе.
Највиши проценат оних који редовно перу зубе (72,9%) су млади узраста од 15 до 24 године.
Подаци о оралном здрављу у свету

У свету 60–90% школске деце и близу 100% одраслог становништва има зубни квар.

Трећина становништва 65–74 године старости у свету нема ниједан свој зуб.

У свету је, међу децом узраста 6–12 година, 16–40% деце имало неку трауму зуба услед небезбедних игралишта и школског окружења, саобраћајних удеса и насиља.

Обољења потпорног апарата зуба, која могу довести до губитка зуба, присутна су код 15–20% светске популације старости 35–44 године.

Инциденција (број нових случајева) малигних обољења уста се креће од 1 до 10 случајева на 100.000 људи у већини земаља.

Број оболелих од карцинома уста је релативно чешћи међу мушкарцима, старијим људима и људима са лошијим социоекономским статусом. Употреба дувана и алкохола су главни фактори ризика повезани са овим малигним обољењима