Get Adobe Flash player

Обележен 26.јун

altЗаједничком акцијом Дома здравља и Опште болнице у Лозници је обележен 26.јун Међународни дан борбе против злупотребе и незаконите употребе трговине дрогама.

Град Лозница подржао je обележавање овог дана, и медијима се обратио помоћник градоначелника Љубинко Ђокић, истакавши да у граду можемо бити задовољни ефиксношћу рада надлежних органа, пре свега тужилаштва и полиције.

„Цела Србија треба да уложи више напора у борби против зла које се зове наркоманија. Родитељи, просветни радници, град преко својих савета, надлежне институције, сви морамо бити умрежени и у заједничкој континуираној акцији како бисмо свели на највећу меру кријумчаре наркотика. Град Лозница ће подржати све пројекте који промовишу здраве стилове живота, који воде ка томе да живимо без дроге.“

Директор Дома здравља др Бранка Красавац је подржала активност својих сарадника и истакла важну улогу и место здравствених радника и сарадника у превенцији злоупотребе психоактивних супстанци.

Слоган овогодишње кампање је „Прво саслушај” и исти је као претходне године, са идејом да се надовеже на успех постигнут у претходном периоду.Дом здравља наставља са указивањем да је први и основни корак који треба учинити како би се младим људима пружила помоћ у њиховом здравом одрастању и безбедном развоју.

Родитељи имају највећи утицај на развој свога детета и што је јача веза и већа блискост деце са родитељима – то је мање ризичног понашања. Тај добар однос са децом почиње првим кораком у којем треба саслушати дете. Чак и кратко време свакодневно проведено са дететом, али са пуном пажњом родитеља на њега, може много помоћи у његовом развоју и спречавању ризичног понашања. Дете треба похвалити када то заслужује, упознати га јасно са правилима понашања, а када их прекрши мирно и разумно изнети последице. У разговору са дететом треба га питати шта му је потребно и како планира своје активности, где ће бити и са ким ће проводити време и у томе пружити помоћ онда када је потребно. Треба имати у виду да се и родитељи заједно са децом развијају и могу постајати увек бољи, док деца могу напредовати у школи као и у приватном животу.

Такође је битно да наставници, пре свега, изграде добар однос са децом, да умеју да их саслушају са разумевањем и емпатијом, затим да подржавају развој њихових личности развијањем личних и социјалних вештина различитим активностима. Наставници треба да учине све што је могуће да се деца задрже у школи неговањем добре атмосфере у школи у којој би се деца мотивисала за различите активности и развијала све своје потенцијале.

Здравствени радници и сарадници који се баве превенцијом злоупотребе психоактивних супстанци за креирање и реализацију својих превентивних програма треба да користе чињенице о различитим факторима ризика на децу и младе, као што су: породични односи и нарочито конфликти, економски услови, посебно сиромаштво, утицај медија, лака доступност и понуда дрога, законска регулатива у зејдници итд. При томе треба увек имати у виду осетљиве групе деце које треба најпре саслушати, јер је њима често потребна већа подршка за равој вештина које би их чиниле отпорним на негативне утицаје и факторе ризика околине.

Др Драко Тешмановић, спец.социјалне медицине, нагласио је овом приликом да се младима овом акцијом поново скреће пажња на опасност и штетне последице узимања психоактивних супстанци и да је то примарни ниво превенције на коме је Дом здравља веома посвећен кроз кампање и у свакодневном раду са младима.

Више информација о учесталости коришћења дрога у Србији
Национално истраживање о стиловима живота становништва Србије 2014. године – коришћење психоактивних супстанци и игре на срећу

Више информација о превенцији злоупотребе психоактивних супстанци
Превенција злопупотребе психоактивних супстанци – Питања и одговори
Превенција злоупотребе психоактивних супстанци – препоруке за младе
Превенција злоупотребе психоактивних супстанци – водич за радионице са младима

altalt