Get Adobe Flash player

Препоруке за коришћење клима уређаја

alt

Током летњих врућина, које су последњих година праћене и високим процентом влаге у ваздуху, спас се проналази у употреби уређаја за климатизацију простора. Ипак, с коришћењем клима уређаја не треба претеривати.Потребно је одржавати оптималну разлику између спољне и унутрашње температуре која не би требала бити већа од 7 °C. Наиме, код превелике температурне разлике долази до промена у кардиоваскуларном систему, а проблеми се могу јавити чак и код здравих особа. Оптимална температура на којој организам беспрекорно функционише je између 24 и 26 °C. Све ниже од тога није здраво за људско тело.


Да се у клима уређају не би накупљале бактерије, гљивице, прашина, полен итд., Потребно је редовно чистити и одржавати филтере.Последице запрљаних клима уређаја могу бити мање озбиљне (сузење очију, цурење носа, свраб попут алергије, главобоље, кашаљ, грлобоље, алергијске промене на кожи, алергије дисајних путева, прехлада) па до оних озбиљних као што су упала плућа или легионарска болест, које изискују болничко лечење и антибиотике.

Препоруке за правилно коришћење клима уређаја:


1. Разлика између спољне температуре и оне у климатизованом простору, у правилу, не би требала бити виша од 7 °C.

2. Одржавање релативне влажности у границама од 40 до 60%.

3. Редовно сервисирати, чистити и одржавати клима уређаје ради спречавања накупљања гљивица, бактерија, прашине, полена итд