Get Adobe Flash player

Обележена Светска недеља дојења у Лозници

alt03.08.2017. На шеталишту у Лозници заједничком акцијом Дома здравља и Опште болнице, под слоганом "Подржите дојење", обележена је Светска недеља дојења.

Директорка др Бранка Красавац је подржала акцију својих сарадника. Учествовали су и заменик директора др Немања Јосић, гинеколог, патронажне сестре са начелником др Дарком Тешмановићем, специјалистом социјалне медицине, Превентивни центар и главна сестра Дома здравља Драгица Пантелић, Служба за здравствену заштиту деце и омладине, са др Снежаном Шошкић Матић, педијатром и представници Опште болнице. Биле су ту и мајке које доје. Локални медији су као и увек испратили догађај, а о значају дојења за здравље бебе али и маме говорио је др Дарко Тешмановић.

Светска недеља дојења која се сваке године обележава у више од 170 земаља света како би се повећали знање и свест о значају и предностима дојења и обезбедила подршка дојењу у циљу унапређења здравља мајке и детета, ове године обележава се 25. пут. Светска алијанса за подршку дојењу (World Alliance for Breastfeeding Action – WABA) иницирала је ову кампању како би се интензивирале активности на заштити, промоцији и подршци дојењу, а сваке године акценат је на различитим темама од значаја за дојење. Званични датум Светске недеље дојења на глобалном нивоу је од 1. до 7. августа, али се државама, организацијама и институцијама предлаже да за обележавање и активности поводом Светске недеље дојења изаберу најприкладније догађаје или датуме у њиховим земљама. У нашој земљи Национална недеља промоције дојења обележава се 40. недеље у години која симболично представља трајање трудноће, а ове године обележиће се у периоду од 2. до 9. октобра под слоганом „Подржимо дојење”.

Циљеви Светске недеље дојења 2017:

1.Информисање – разумевање значаја заједничке акције у оквиру четири тематске области Циљева одрживог развоја.

2.Препознавање своје улоге у активностима и шта може да направи разлику.

3.Унапређење сарадње и утврђивање области од заједничког интереса.

4.Подстицање заједничког рада како би се постигли Циљеви одрживог развоја до 2030.године.
Дојење је витални део одрживог развоја и значајна компонента глобалне акције окончања потхрањености. Веће стопе искључивог и континуираног дојења могу бити постигнуте само сарадњом у свим секторима и кроз све генерације. Дојење није само питање које се тиче жена, нити искључива одговорност жена-заштита, промоција и подршка дојењу је колективна друштвена одговорност коју сви делимо. Подршку мајкама које доје могуће је обезбедити на различите начине.Традиционално, подршку пружа ужа, али и шира породица. Потребна је, међутим, подршка шире околине, а поред здравствених радника и саветника за дојење и подршка пријатеља, као и заједнице у целини.

Дојење је део репродуктивног циклуса, а жене би требало да буду у могућности да комбинују дојење и плацћени рад без дискриминације или неповољног положаја. Неопходна је заједничка акција да бисмо обезбедили радну средину у којој жене у државном и приватном сектору имају родитељску социјалну заштиту која им је потребна. Докази о користима дојења су нам доступни. Знамо да дојење помаже преживљавању одојчади и помаже им да напредују, има дугорочне здравствене користи за жене, али и економске користи за све.

Користи дојења исказане кроз четири тематске области.
1.тематска област:

ИСХРАНА: Деца мајки дојиља имају оптималну исхрану и заштиту од инфекција.

БЕЗБЕДНА ХРАНА: Мајчино млеко је сигуран и безбедан извор хране, чак и у временима хуманитарних криза.

СМАЊЕЊЕ СИРОМАШТВА: Дојење је јефтин начин храњења без оптерећења буџета домаћинстава.

2.тематска област:

ПРЕЖИВЉАВАЊЕ: Дојење значајно побољшава преживљавање одојчади, деце и мајки.

ЗДРАВЉЕ И БЛАГОСТАЊЕ: Дојење значајно побољшава здравље, развој и благостање одојчади и деце, као и мајки, и краткорочно и дугорочно.

3.тематска област:

ЖИВОТНА СРЕДИНА: Мајчино млеко је природна, обновљива храна која штити животну средину–произведена и испоручена без загађења, паковања или отпада.

КЛИМАТСКЕ ПРОМЕНЕ: Производња и потрошња адаптираних млечних формула генерише емисију гасова стаклене баште који убрзавају глобално загревање.

4.тематска област:

ПРОДУКТИВНОСТ ЖЕНА: За послодавце је корисно да имају задовољну и продуктивну радну снагу – мање отпуштања, већа лојалност и ређе промене запослених на одређеним радним местима.

ЗАПОШЉАВАЊЕ: Родитељска заштита и друге политике заштите на радном месту омогућавају женама да комбинују дојење са плаћеним радом.

Дојење је превентивна интервенција са највећим потенцијалом очувања живота. То је најједноставнији, најздравији и најекономичнији начин да се обезбеди задовољење потреба новорођенчета за правилном исхраном. Дојење је кључни фактор преживљавања, здравља и благостања одојчади и мајки.

Предности дојења за новорођенче/одојче:

•Обезбеђује правилан раст и развој

•Подстиче развој и сазревање одбрамбеног система

•Смањује ризик од гојазности

•Подстиче развој интелигенције

•Штити од многих болести и инфекција

•Смањује ризик од пролива

•Смањује ризик од појаве алергија

•Смањује ризик од синдрома изненадне смрти одојчета.

Предности дојења за мајку:

•Помаже успостављању емоционалне везе са дететом

•Смањује крварење после порођаја

•Доприноси нормализацији телесне масе

•Смањује ризик од појаве остеопорозе

•Смањује ризик од појаве малигних обољења дојке и јајника

•Смањује ризик од постпорођајне депресије

•Смањује ризик појаве анемије.

altaltaltalt