Get Adobe Flash player

Вакцинација против грипа

alt02.10.2017.Дому здравља„Др Миленко Марин“Лозница испоручена je вакцина против грипа за сезону 2017/2018. У питању је тровалентна, инактивисана вакцина, произвођача Sanofi Pasteur. У складу са препоруком Светске здравствене организације за северну хемисферу, вакцина садржи циркулишуће варијанте вируса грипа А (H1N1), А (H3N2) и типа B, са следећим сојевима:

– Ag virusa A tip: A/Michigan/45/2015 (H1N1)pdm09-like virus

– Ag virusa A tip: A/Hong Kong/4801/2014 (H3N2)-like virus

– Ag virusa B tip: B/Brisbane/60/2008-like virus

Испоручена количина од 3.50доза је после дужег периода а уз ангажовање директорице др Бранке Красавац, у складу са потребама. У Дом здравља Лозница и ове године вакцинација ће се обављати у превентивном центру, коме је опредељено1.800 доза вакцине. У току је дистрибуција вакцине у здравствене станице и амбуланте и Службу медицине рада, како би у најкраћем року започела кампања вакцинације.

Због чињенице да се заштитна антитела против грипа стварају након 2 недеље, вакцинација против грипа се препоручује у преепидемијском периоду (идеално у октобру и новембру), али је вакцинација оправдана и током остатка сезоне грипа, односно све док је вирус грипа присутан у популацији. Давање вакцине против грипа треба да буде усмерено на популацију која је у највећем ризику од настанка озбиљних компликација (старије особе и особе са хроничним и дегенеративним обољењима), али и на здравствене раднике, који могу да даље шире инфекцију на болеснике у повећаном ризику.Вакцинација против грипа се препоручује и трудницама и гојазним особама, без обзира на претходни вакцинални статус против грипа, које су, после пандемијске 2009/10 године, идентификоване као нове групе ризика за оболевање од грипа. Према упутству произвођача вакцине, примена вакцине против грипа код трудница је дозвољена током целог периода трудноће, као и током периода лактације. У складу са важећим Правилником, најмлађи препоручен узраст за спровођење имунизације је 6 месеци. Код деце која претходно нису вакцинисана, а млађа су од 8 година, другу дозу вакцине против грипа је потребно дати након најмање 4 недеље од датума апликације прве дозе. Сва лица старија од 8 година вакцинишу се само једном дозом вакцине против грипа. Контраиндикације за вакцинацију против грипа су уобичајене опште контраиндикације (повишена телесна температура, акутна заразна болест и алергија на неке од компоненти вакцине, као што су алергија на јаја-овоалбумин, кокошијe протеинe, неомицин и формалдехид). Нежељене реакције након вакцинације су по правилу благе (црвенило, оток и бол на месту апликације вакцине, главобоља, знојење, мијалгије, артралгије, малаксалост) и повлаче се унутар 1-2 дана, без терапије.