Get Adobe Flash player

Тестирај се, важно је да знаш!

alt01.12.2017. Поводом обележавања Светског дана борбе против ХИВ/АИДС-а, Дом здравља, Општа болница, Црвени крст Лозница уз подршку Града Лознице и Канцеларије за младе, организовали су заједничку конференцију за младе и акцију у Омладинском центру у Лозници.

У петак, 1.децембра окупили су се сви који се на специфичан начин баве младима и њиховим здрављем, здравствени радници, представници Града Лознице, координатор одељења за младе Бојан Лучић, као и бројни ученици лозничких средњих школа.

Пуну подршку здравственим радницима на промоцији здравља дала је директора Дома здравља др Бранка Красавац , заменик градоначелника Лознице др Радован Дивнић и Весна Мелезовић директорка Црвеног крста Лозница.

Др Дарко Тешмановић је на конференцији подсетио да је Светски дан борбе против АИДС-а почео да се обележава 1988. када су се састали министри здравља из целог света и сложили се да је концепт овог дана прилика за све нас да заједнички прикажемо важност АИДС-а и покажемо солидарност у борби против епидемије АИДС-а. Од 1988. године изглед и одговор на епидемију АИДС-а су знатно промењени. С обзиром да су многе од ових промена позитивне, ова годишњица даје нам могућности да се истакне колико много је неопходно још урадити.

Већина ХИВ позитивних особа не зна свој статус. Стигматизација, дискриминација и социјална маргинализација су свакодневница особа најтеже погођених ХИВ-ом, односно популационих група које су најтеже доступне за интервенције у многим земљама (особе које живе са ХИВ-ом, особе које се баве продајом сексуалних услуга, инјектирајући и други корисници дрога, мушкарци који имају сексуалне односе са мушкарцима, трансродне особе, затвореници, мигранти).

Кључна превентивна активност је свакако добровољно, поверљиво или анонимно тестирање на ХИВ праћено саветовањем, које има за циљ пружање тачних и стручних информација потребних особи да донесе одлуку да ли је прави тренутак за тестирање, али и да препозна стварни ризик тј. ризично понашање које је практиковала или које и даље упражњава, и да исто редукује у циљу превенирања инфицирања ХИВ-ом у будућности. С друге стране, особе инфициране ХИВ-ом могу благовремено ући у програм праћења и контроле ХИВ инфекције, односно у савремени програм лечења комбинованом антиретровирусном терапијом који чини ХИВ инфекцију хроничним стањем са којим се може дуго и квалитетно живети, уз смањење могућности преноса ХИВ-а на друге особе.

Овогодишња национална кампања се реализује под слоганом „Тестирај се на ХИВ, важно је да знаш!”, имајући у виду да је кључна активност управо промоција значаја благовременог тестирања на ХИВ.

altaltaltaltaltaltaltaltaltaltalt