Get Adobe Flash player

Актуелна епидемиолошка ситуација малих богиња (морбила)

altОд почетка октобра 2017. године, закључно са 12.12.2017. године на територији Републике Србије, укључујући и територију надлежности Завода за јавно здравље Косовска Митровица, регистровано је укупно 456 случајева малих богиња, од којих je 132 лабораторијски потврђенo у Институту Торлак.

Најмлађа оболела особа је узраста два месеца, а најстарија 60 годинa. Највећи број оболелих је у узрасним групама млађим од пет и старијим од 30 година.

Већина оболелих особа (91%) је невакцинисанa, непотпуно вакцинисанa или непознатог вакциналног статуса.

Од укупног броја оболелих, 33% је било хоспитализовано или је хоспитализа-ција у току. Од тежих компликација малих богиња регистрована је упала плућа код 47 оболелих особа.

Епидемија малих богиња на територији Косова и Метохије са већинским српским и неалбанским становништвом пријављена је 23.10.2017. године и до 12.12.2017. године на наведеној територији регистроване су 232 оболеле особе.

Од почетка новембра 2017. године епидемије малих богиња пријављене су на територији града Београда (79 оболелих), града Краљева (91 оболели), града Ниша (27 оболелих) и општине Бујановац (два оболела), а од почетка децембра 2017. године и на територији општина Велика Плана (четири оболела) и Бојник (пет оболелих).

У Тутину је пријављена породична епидемија малих богиња са петоро оболелих.

Лабораторијски потврђени случајеви малих богиња регистровани су и у Суботици (један), Прешеву (три), Врању (два), Смедеревској Паланци (два) и Новом Саду (три).

Од 9.10.2017. године на снази су пооштрене мере епидемиолошког надзора над малим богињама на територији Републике Србије у складу са Планом активности за одстрањивање ове болести у Републици Србији (пријава сумње, лабораторијска дијагностика, изолација и лечење оболелих, здравствени надзор, епидемиолошки надзор, вакцинација невакцинисаних и непотпуно вакцинисаних лица).

У складу са предложеним мерама Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” на територији Републике Србије интензивно се спроводи вакцинација свих невакцинисаних и непотпуно вакцинисаних особа узраста од навршених 12 месеци до навршених 14 година.

Имајући у виду наведене околности, период заразности, сезоност, остварене контакте,мере пооштреног надзора треба спроводити до даљњег, односно најмање у периоду двоструке максималне инкубације од последњег регистрованог случаја, у складу са параметрима у оцени и процени епидемиолошке ситуације у жаришту епидемије, односно на територији Републике.

Са развојем актуелне епидемиолошке ситуације Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” ће предлагати мере у складу са законским и подзаконским актима, стручним ставовима, препорукама СЗО, из којих је проистекао и усвојени план одстрањивања морбила у Србији.

Извор:http://www.batut.org.rs/index.php?content=1629