Get Adobe Flash player

Симптоми грипа и прехладе - како разликовати?

alt

Грип и прехлада нису исте болести. Већина људи то зна, али не знају како направити разлику између симптома прехладе и грипа?

Симптоми грипа и прехладе

Симптоми и знаци

грип

прехлада

перформансе (почетак болести)

врло изненада

постепено

температура

висока

нормална или умерено повишена

главобоља

редовно

ретко

бол у мишићима

често

ретко

умор и исцрпљеност

јачи наглашен

не

кашаљ

сув, врло непријатан

одсутан или благ

запушење носа

понекад

редовно

кијање

понекад

уобичајено

комликације

често

врло ретко

Основно лечење грипа је симптоматско,представља поступке за отклањање и ублажавање појединих симптома болести ако су јаче изражени. Оно укључује мировање, надокнаду течности оралним путем (или инфузијом у тежим облицима болести), узимање лекова за снижавање температуре и смиривање кашља.Будући да је грип узрокован вирусима, антибиотици нису ефикасни па се њима могу лечити само бактеријске компликације, односно упала уха, упала синуса и пнеумонија.

Данас постоје и специфични антивирусни лекови који су ефикасни у лечењу грипа, а према механизму деловања, они се називају инхибиторима неураминидазе. Они блокирају активност вирусног ензима неураминидазе чиме се спречава излазак вируса из инфициране ћелије.

Антивирусни лекови, ако се узмају првих 48 сати након почетка болести, скраћују трајање болести и ублажавају тежину симптома, ау великом проценту смањују број и тежину компликација. Ово резултира смањењем потрошње антибиотика и броја хоспитализација.

Превенција грипа

С обзиром да је инфлуенца тешка болест, а за старије особе и хроничне болеснике и ризична, веома су важне јавно-здравствене и епидемиолошке мере за спречавање и сузбијање инфекције. Општим мерама, као што су препоруке за што мањим окупљањем људи, одлагањем културних и спортских приредби, затварање школа и вртића, забрана посета у болницама, итд.,не постижу се очекивани резултат, па су оне углавном напуштене. Једини ефикасни метод за спречавање грипа је активна имунизација, односно-вакцинација.

Вакцинација је посебно корисна за угрожене делове популације, где грип може бити веома озбиљна болест.То су све особе старије од 65 година и пацијенти са хроничним плућним, срчаним и бубрежним болестима, затим дијабетичарима и другим имунокомпромитованим особама. Препоручљиво је вакцинисати децу и труднице.

За сезонски грип се користи комбиновано трокомпонентна вакцина које садржи 2 типа вируса инфлуенце А и вирус инфлуенце Б. Вакцинација се спроводи у јесен, неколико месеци или недеља пре могуће појаве епидемије инфлуенце.Због брзих промена вируса и кратког трајања имунитета, вакцинацију треба поновити сваке године.