Get Adobe Flash player

Актуелна епидемиолошка ситуација стања сличних грипу

altОд 1. јануара 2018. године (1.извештајна недеља), до данас повећава се број лица оболелих од обољења сличних грипу.ÂÂ У односу на претходну недељу, тренд инциденције ових обољења на територији Лознице је као и у целој Републици Србији у порасту. У 6. извештајној недељи, (од 05.02. до 11.02.2018), пријављено је 300 лица.

Према пристиглим пријавама Институту за јавно здравље Србије, до сада су потврђени случајеви грипа са територије Града Београда, Јужнобачког, Севернобачког, Сремског, Нишавског, Шумадијског, Мачванског, Златиборског, Севернобанатског, Средњебанатског, Колубарског и Поморавског округа.

Доминантан тип вируса у циркулацији је тип Б.

До сад у Лозници није потврђен вирус инфлуенце.

Опште мере превенције

С обзиром на карактеристике преноса вируса грипа, поред препорука за јачање имунитета, препоручују се опште мере превенције: избегавање блиских контаката са оболелим особама, редовно прање руку и избегавање додиривања очију, носа и уста прљавим рукама, хигијена дисајних путева (покривање носа и уста приликом кашљања и кијања папирнатом марамицом коју одмах након употребе треба бацити, а руке опрати текућом водом и сапуном), често проветравање просторија, избегавање боравка у затвореним просторима где се налази велики број људи, одржавање хигијене простора у коме радимо.

У предстојећем периоду посебну пажњу је потребно обратити на посете пацијентима у болницама, као и особама смештеним у геронтолошким центрима (домови за старе, домови за негу лица са посебним потребама и сл). У посету ићи само ако смо сигурни да немамо неку респираторну инфекцију и избегавати близак контакт.

Део опште здравствене културе је не само брига о сопственом здрављу, већ и брига о особама у окружењу

Уколико особа има благи облик болести препоручује се изолација и нега код куће до опоравка, уз максимално ограничавање свих кућних и других контаката. Симптоматска терапија подразумева мировање, надокнаду течности, употребу антипиретика (лекова за снижење повишене телесне температуре), а употреба антивирусних лекова спроводи се само по препоруци лекара. Антибиотици нису делотворни у лечењу ове болести.
Код сваког погоршања клиничке слике болести неопходно је обратити се лекару.