Get Adobe Flash player

„ Бубрези и здравље жена“

alt8.03.2018.Дом здравља Лозница обележава Светски дан бубрега 8. марта.Ове године Светски дан бубрега и Дан жена падају на исти дан, па се зато Светски дан бубрега обележава под слоганом: „ Бубрези и здравље жена“.

Др Бранка Красавац је овим поводом истакла да „болести бубрега могу да се презентују специфичним клиничким симтомима и знацима као што су појава крви у мокраћи, отоци, болно и отежано мокрење , смањено излучивање урина-олигурија, повећано излучивање урина, знацима системске и локалне инфекције, повишеним крвним притиском. Симптоми и знаци могу бити и неодређени, и неспецифични.

Озбиљна обољења бубрега могу да протичу асимптоматски или да предоминирају симптоми и знаци од стране других органских система: гастроинтестиналног (повраћање, мука, анорексија, гастритис), кардиоваскуларног (повишен крвни притисак, едем плућа, кардиомегалија), хематолошки поремећаји (анемија, поремећај коагулације), коштано мишићна болест (рахитис, остеомалација, миопатије), метаболички поремећаји (ацидоза, интолеранција глукозе, повишен ниво триглицерида), хормонски поремећаји (хиперпаратиреодизам, смањен еритропоетин, тиреоидни хормон и витамин Д), и имунолошки поремећаји.

Требало би да обрате пажњу и да се јаве лекару уколико постоје поремећаји мокрења (учестало или смањено излучивање урина, болно и отежано мокрење, ноћно мокрење или немогућност мокрења), промене у саставу мокраће (бактерије, леукоцити, крв, протеини, липиди и кристали у урину), бол (туп, оштар, повремен, континуиран, типа колике), отоци (тестати, генерализовани), повишен крвни притисак.
Директорка Дома здравља др Бранка Красавац, овим поводом је у духу традиционално добре сарадње са удружењем дијализираних и трансплатираних „Подриње“пронашла могућност да омогући бесплатне превентивне прегледе урина.

Иначе дом здравља је активно укључен током целе године у ову проблематику јер на подручју града Лозница укупно је на дијализи 87 пацијената са хроничном бубрежном инсуфицијенцијом, при том 6 пацијената из Крупња и 4 из Малог Зворника.

Дом здравља „Др Миленко Марин“ Лозница довози на дијализу ове пацијенте са хроничном бубрежном инсуфицијенцијом, тако да се дневно се пређе око 600 километара, месечно 18000 км а најудаљеније локације пацијената који се довозе на дијализу су Помијача и Чокешина.

Др Бранка Красавац је изузетно захвална локалној самоуправи која има разумевања за брзу амортизацију возила па нам у складу са својим могућностима помаже у занављању возног парка.

У Лозница постоји 19 дијализних места. Дијализа се обавља у три смене.Трећа смена пацијената завршава дијализу око 22 сата када возачи Дома здравља одвозе пацијенте.

Светски дан бубрега обележаваДом здравља у четвртак 8. марта у Превентивном центру организовано је мерење крвног притиска, шећера у крви, мерење телесне висине и тежине, израчунавање БМИ, саветовање и интерпретирање добијених налаза од стране др Дарка Тешмановића и медицинских сестара.