Get Adobe Flash player

Национални дан борбе против рака дојке

alt20. март – Национални дан борбе против рака дојке је међу значајним датумима "Календара јавног здравља", чијим обележавањем се скреће пажња јавности на распострањеност болести и на подизање свести жена о значају превентивних прегледа у њеном раном откривању.

Рак дојке представља водећи узрок оболевања и умирања од малигних болести у женској популацији широм света. Према подацима Светске здравствене организације, у свету се годишње региструје скоро 1.700.000 оболелих жена, док од исте болести сваке године умре преко пола милиона њих.

И у Србији је рак дојке најчешћи малигни тумор у женској популацији. Србија се налази заједно са већином земаља западног Балкана (Словенија, Хрватска, Црна Гора) у средини, односно са нешто нижим ризиком оболевања од рака дојке у Европи. Међутим, када је у питању умирање од рака дојке, жене у нашем окружењу су под високим ризиком у односу на друге особе женског пола у Европи, односно стопша смртности је виша.

Према последњим подацима Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, у Републици Србији је регистровано 3700 оболелих и око 1600 умрлих жена од рака дојке. Пратећи препоруке Светске здравствене организације и искуства европских земаља у спровођењу популационих скрининг програма, у Републици Србији је у децембру 2012. године започет програм организованог скрининга рака дојке који има за циљ смањење смртности и унапређење квалитета живота жена оболелих од ове болести. У Лозници скриниг програм је започео у марту 2013.године.

Откривањем рака дојке у раној фази болести ствара се могућност за његово ефикасно лечење. Правовременом применом одговарајуће савремене терапије и даљим континуираним третманом, могуће је очувати здравље и значајно унапредити квалитет живота оболелих жена.

Дом здравља је овај дан обележио изложбом постера на ову тему и поделом лифлета у Прaltевентивном центру.

alt