Get Adobe Flash player

"Обрати пажњу на туберкулозу”

altПрема подацима Светске здравствене организације (СЗО) из 2016. године туберкулоза (ТБ) представља девети по учесталости узрок смрти у свету и водећи узрок смрти од једног инфективног агенса, учесталији у односу на HIV/AIDS.

Исте године процењено је да је око 1,3 милиона HIV негативних особа умрло од туберкулозе (у односу на 1,7 милиона у 2000.), као и 374.000 особа које живе са HIV-ом.

Процењено је да је укупно 10,4 милиона људи оболело од туберкулозе у 2016. години, од тога 90% одраслих, 65% мушкараца и 10% особа које живе са HIV-ом (74% у Африци) и 56% у пет земаља: Индији, Индонезији, Кини, Филипинима и Пакистану.

Резистентна туберкулоза представља сталну опасност. У 2016. године забележено је 600.000 нових случајева ТБ резистентних на рифампицин у свету, од чега је 490.000 имало мултирезистенту туберкулозу(МДР ТБ). Скоро половина (47%)случајева МДР ТБ су били становници Индије, Кине и Руске Федерације.

У Европској унији и Европској економској заједници (ЕУ/ЕЕА) годишње се пријављује око 60.000 случајева обољевања од ТБ. Стопа пријављивања се смањује само за око 5% сваке године. Потребан је пад од најмање 10% да би се постигли циљеви одрживог развоја и циљеви глобалне стратегије за елиминацију ТБ као јавноздравственог проблема.

Током 2017. године одржана је прва глобална министарска конференција СЗО о ТБ, у којој је преко 120 националних делегација, укључујући и делегацију Републике Србије,усвојило „Московску декларацију о заустављању туберкулозе”.

Србија се, као и сваке године, и 24. марта 2018. године придружује светској кампањи обележавања Светског дана борбе против туберкулозе.

Ове године ће посебна пажња бити посвећена заједничким напорима свих кључних институција и организација да се скрене пажња да и даље велики број људи у нашој земљи болује од туберкулозе и да запостављање континуираних напора на контроли ове болести може бити опасно и у земљама са ниским оптерећењем, због присуства резистентних облика болести који се теже лече и повећану мобилност становништва (преузмите лифлет о ТБ).

Поводом Светског дана борбе против туберкулозе у Институту за јавно здравље Србије 21. марта 2018. године биће организована конференција за новинаре на којој ће говорити најзначајнији актери у држави и друштву у области планирања, спровођења, координације и праћења националног програма контроле туберкулозе (преузмите програм конференције за новинаре).

alt

Мрежа института/завода за јавно здравље ће заједно са здравственим установама и организацијама Црвеног крста Србије у градовима и општинама и са другим партнерима спровести бројне здравствено промотивне активности у циљу подизања нивоа знања здравствених радника и популације о значају раног откривања туберкулозе, правовременог започињања лечења и истрајности у придржавању терапијском режиму у циљу успешног завршетка лечења, чиме се спречава даље ширење болести.

Поводом Светског дана борбе против туберкулозе и 10 година од успостављања организованог лечења мултирезистентне туберкулозе (МДР ТБ) у Републици Србији Институт за јавно здравље Србије и Специјална болница за плућне болести „Озрен” – Сокобања заједно са партнерима организују стручни симпозијум под називом „Мултирезистентна туберкулоза–изазов савременој контроли туберкулозе”, 23. марта 2018. године у Сокобањи(преузмите програм симпозијума „Мултирезистентна туберкулоза – изазов савременој контроли туберкулозе).

Република Србија бележи континуиран тренд смањења стопе пријављивања туберкулозе, са 37/100.000 у 2003. години на 12/100.000 становника у 2016. години, што је сврстава међу земље са ниским оптерећењем туберкулозом у региону Европе.

Према пријавама достављеним на обрасцу број 1, у 2016. години пријављено је 837 случаја оболевања од свих облика туберкулозе, који подлежу обавезном пријављивању, што чини нотификациону стопу од 11,82/100.000 на 100.000 становника (преузмите епидемиолошке податке о ТБ).

Слика 1.Kарта дистрибуције нотификационих стопа туберкулозе по окрузима, Република Србија

alt

Национални програм контроле туберкулозе у Републици Србији спроводи се у оквиру Програма здравствене заштите становништва од заразних болести. Носиоци реализа-ције програмских активности су здравствене установе и други облици здравствене службе, државна управа и организације цивилног друштва(преузмите презентацију о резултатима реализација програма превенције и контроле ТБ у 2016. години).

Како елиминација туберкулозе као јавноздравственог проблема подразумева и повећање обухвата тестирањем латентне ТБ инфекције и примене хемиопрофилаксе, у складу са најновијим светским стратешким правцима (Стратегија за елиминацију ТБ као јавноздравственог проблема (End TB Strategy) и у Србији је тестирање латентне инфекције бацилом туберкулозе доступно на терет средстава РФЗО-а(преузмите лифлет о латентној ТБ инфекцији).

Туберкулоза је заразна болест коју изазива бактерија (бацил) туберкулозе. Инфекција се преноси ваздухом, изузетно ретко на други начин. Најважнији извор преношења инфекције су болесници са плућном туберкулозом. Kада особа са нелеченом заразном туберкулозом плућа кашље, кија, смеје се или говори, она избацује у ваздух бациле заједно са капљицама пљувачке. Ове веома мале честице дуго лебде у ваздуху и до преношења инфекције долази када друга особа удахне заразне капљице са бацилима туберкулозе.

alt

Ако особа има добру отпорност организма, инфекција са удахнутим бацилима се савлада у зачетку и до болести најчешће и не долази. Свега 10% инфицираних особа ће се касније у току живота разболети од туберкулозе, а најчешћи разлог је пад отпорности организма изазван стресом, неуредним животом, неухрањеношћу, лошим условима живота, алкохолизмом, неком дуготрајном болешћу,HIV инфекцијом, итд.

Туберкулоза се може појавити у било ком делу тела, али најчешће се јавља у плућима. Најчешћи симптоми плућне туберкулозе су кашаљ, некада са појавом крви у испљувку, повишена температура, ноћно знојење, губитак апетита, мршављење и општи осећај слабости (детаљније о туберкулози).

Партнери:

Министарство здрављаhttp://www.zdravlje.gov.rs

Републички фонд здравственог осигурањаhttp://www.rfzo.rs/

Светска здравствена организација http://www.who.int/en

Медицински факултет Универзитета у Београду http://www.mfub.bg.ac.rs/

Медицински факултет Универзитета у Новом Садуhttp://www.mf.uns.ac.rs/

Медицински факултет Универзитета у Нишуhttp://www.medfak.ni.ac.rs/

Клиника за пулнологију Клиничког центра Србијеhttp://www.kcs.ac.rs/index.php/sr/klinike/klinika-za-pulmologiju

Црвени Kрст Србијеhttps://www.redcross.org.rs/

Институт за плућне болести Војводинеhttps://www.ipb-ild.edu.rs/

Клиника за плућне болести „Кнез село” Клиничког центра Нишhttp://www.kcnis.rs/index.php/klinike-klinickog-centra-nis/internisticke-grane/klinika-za-plucne-bolesti

Респираторно удружење Србијеhttp://www.srbrespiratory.org/

Удружење пулмолога Србије

Удружење Мисија здрављahttp://www.misijazdravlje.org/

Европски центар за превенцију и контролу болестиhttp://ecdc.europa.eu/en/Pages/home.aspx

СТОП ТБ Партнерствоhttp://www.stoptb.org

Интернационална Унија за борбу против туберкулозе и плућних болестиhttp://www.theunion.org

Извор:http://www.batut.org.rs