Get Adobe Flash player

“ Дуван слама срце, изабери здравље, а не дуван“

altДа би утицала на свест људи године, о штетности дуванског дима, Светска здравствена организација (СЗО) сваке године 31. маја обележава Светски дан без дувана, истичући здравствене и друге ризике који се повезују са употребом дувана.

Ове године, 31 маја, Светски дан без дуванског дима обележава се под слоганом “ Дуван слама срце, изабери здравље, а не дуван“.

Алармантан податак Светске здравствене организације (СЗО) је да у свету сваких 8 секунди умре једна особа од последица конзумирања цигарета. Према томе, дуван је један од водећих узрока смрти у свету и једини је легалан производ који убија трећину до половине оних који га конзумирају.

Према званичним подацима, у Србији пуши сваки други мушкарац и свака трећа жена, што нас сврстава у сам светски врх држава по броју пушача.

Сагоревање дувана, до кога долази приликом пушења класичне цигарете, је највећи проблем за здравље пушача. У том процесу настаје дувански дим који представља сложену мешавину супстанци са више од 4.000 познатих саставних делова, од којих су многи штетни по здравље.

Штетно дејство дуванског дима узрочник је бројних болести, међу којима су болести срца и крвних судова (срчани удар, мождани удар, болести периферне циркулације), канцерогена обољења (рак плућа, усне, језика, гласних жица, једњака, желуца, грлића материце, гуштераче, мокраћне бешике), респираторне инфекције, астма, хронична опструктивна болест плућа, неплодност и др.
Дувански дим је и познати „крадљивац“ антиоксиданаса. Тако је у крви пушача доказано и до 60% мање витамина Ц, неопходног за синтезу колагена, битног састојка потпорног ткива зуба, кости и коже.

Не само активно пушење, већ и дувански дим који се посредно удише, тзв. пасивно пушење, може да узрокује рак, болести срца и мождани удар.

Пушење се више не сматра само лошом навиком већ представља болест зависности и представља највећи ризик обољевања на који особа може утицати.

Пушење је претња за сваку особу, без обзира на старост, пол, расу, културни или образовни ниво. Оно доводи до патње, болести и смрти, осиромашује породице и националне економије.

Сваки пушач треба да буде свестан своје одговорности, јер дувански дим не штети само њему већ и особама из његовог окружења, и да поштује права оних који нису пушачи.

Град Лозница, Дом здравља“Др Миленко Марин“ са својим службама и Црвени крст Лозница, организовали су акцију превентивних прегледа у занатском центру „Фонтана“. Осим што су грађани могли да провере крвни притисак и шећер у крви имали су прилику и да чују корисне савете од др Дарка Тешмановића, спец.социјалне медицине. Вредни савети се могу добити и у Световалишту за одвикавање које ради при Дому здравља, сваког радног дана од 07 до 15 часова. Од 31.јануара Националног дана борбе против дувана, постоји и апликација намењена свима који желе да оставе цигарете.

Активност у локалној заједници Дома здравља у превенцији болести је и овај пут наишла на подршку Града Лозница и градоначелника господина Видоја Петровића, који је са сарадницима посетио тим здравствених радника.

altaltalt