Get Adobe Flash player

Заштита здравља од високих температура

alt
Током трајања високих температура придржавајте се лекарских препорука
Расхладите свој дом
Настојте да расхладите простор у ком живите. Мерите собну температуру између 8:00 и 10:00 сати, у 13:00 сати и ноћу након 22:00 сати. Идеално би било собну температуру одржавати испод 32°C дању и испод 24°C ноћу. То је посебно важно за децу или ако сте особа старија од 60 година или ако имате хроничне здравствене проблеме.
Користите хладнији ноћни ваздух да расхладите свој дом. Отворите све прозоре или ролетне током ноћи и раних јутарњих сати када је спољашња температура нижа (ако је то могуће).
Смањите количину врућег ваздуха у стану. Дању затворите прозоре и ролетне (ако их имате), нарочито оне који су окренути према сунцу. Угасите сва вештачка светла и што је више могуће електричних апарата.
Ставите завесе, драперије, тенде на прозоре који добијају јутарње или поподневно сунце.
Ако имате уређај за расхлађивање (аir-conditioning) затворите врата и прозоре како не би трошили више енергије него што је потребно.
Електрични вентилатори могу пружити олакшање и освежење, али ако је температура изнад 35°С неће спречити болести везане за велике врућине. Важно је постепено уносити довољно течности.
Клоните се врућине
Склоните се у најхладнију просторију стана/куће, посебно ноћу.
Ако ваш стан/кућу не можете држати хладним, проведите два до три сата дневно у хладном простору (нпр. јавна зграда која је климатизована).
Избегавајте излазак у најтоплијем делу дана.
Избегавајте напоран физички рад на простору који је директно изложен сунцу. Ако морате напорно да радите чините то у најхладније доба дана, што је обично у јутро између 4:00 и 7:00 сати.
Не остављајте децу у паркираном возилу.
Редовно користите креме са заштитним фактором од штетног УВ зрачења. Нарочиту бригу треба посветити новорођенчадима и малој деци. За њих треба користити заштитне креме с највећим фактором.
Прилагодите своје излагање сунчевом УВ зрачењу уважавајући дневне промене вредности УВ индекса.