Get Adobe Flash player

Електронски рецепт

alt23.07.2018. Дом здравља “Др Миленко Марин“ данас је започео издавање електронског рецепта (еРецепта) пацијентима који имају стандардну, вишемесечну терапију која се не мења.


Ови пацијенти ће од данас, а у договору са избраним лекаром, да добију терапију путем обновљивог е Рецепта на период од два до шест месеци.

Према речима директорице Дома здравља, др Бранке Красавац, при првом доласку код код изабраног лекара пацијенти са хроничним обољењима добиће исти папирни рецепт као и до сада, с тим да ће на њему бити уписан и додатни податак – број месеци на колико се прописује хронична терапија.


Са овим папирним рецептом и здравственом књижицом пацијенти иду у апотеку (и подижу прописану терапију за наредних месец дана). Сваки следећи месец одлазе само у апотеку (без поновног доласка код свог изабраног лекара) и само са здравственом књижицом подижу терапију за наредни месец што ће понављати зависно од броја месеци на колико им је прописан обновљиви рецепт - појаснила је др Крсавац.


Пацијенти су у обавези да посете апотеку тридесети дан од дана прописивања (у временском периоду од 7 дана пре до 7 дана после), а уколико се не појаве у назначеном временском периоду од 15 дана, њихова терапија ће бити обрисана из евиденције и неће моћи да је подигну.

alt


Према Правилнику о изменама и допунама Правилника о начину и поступку остваривања права обавезног здравственог осигурања (Сл.гласник РС 108/2017):

Члан 3, став 6


„Лекове прописане на лекарском рецепту, осигурано лице може одједном да прузме највише у количини за једно поновљено издавање лека, односно у количини потребној највише за 30 дана и то најраније седам дана пре почетка периода за који је прописан лек, односно у количини потребној највише за седам дана од почетка периода за који је прописан лек.“


Током протеклих недеља спроведена је обука у нашем Дому здравља за све здравствене раднике који учествују у имплементацији Е-рецепта, како би били спремни за процес примене електронског рецепта. Пацијенти ће моћи да подижу хроничну терапију у свим апотекама округа али целе земље. Апотеке које издају Е рецепт видно су означене посебном налепницом на вратима како би пацијенти биле обавештени да су у систему електонског рецепта.


За сада, електронским путем је могуће писати само обновљиве терапије од 2-6 месеци, док ће се једнократне терапије и наркотици преписивати и даље на папирном рецепту, а у скоријој будућности се очекује да и наведени рецепти пређу у електронски облик.

Све здравствене станице и амбуланте Дома здравља опремљене су неопходном рачунарском опремом и умрежене тако да су у систему електронског картона са могућношћу издавања е Рецепта.