Get Adobe Flash player

У недељу бесплатни превентивни прегледи

altАкција бесплатних превентивних прегледа, коју је у циљу ране дијагностике и промоције превенције као најефикаснијег начина бриге о сопственом здрављу покренуло Министарство здравља, наставља се после кратке летње паузе.

У недељу 23. септембра од 8.00 до 16.00 сви грађани и они који из било којег разлога немају здравствено осигурање, моћи ће да у акцији коју спроводе заједнички Општа болница и Дом здравља Лозница, ураде тумор маркере јајника и простате, провере притисак и крвну слику и ураде ЕКГ.

Акценат и предност се даје грађанству без здравственог осигурања и ово је јединствена прилика да се они преконтролишу. Стога се моле грађани да на превентивни преглед понесу било какав документ за идентификацију. Акција траје до 16 сати, и то је прилика да сви, а превасходно неосигурани грађани преконтролишу своје здравствено стање.

Прегледи ће се обављати као и до сада на првом спрату Дома здравља Лозница. Пракса отворених врата установа за ове прегледе, су прилика и да се људи посаветују и упуте на даља испитивања, а показала се веома значајна за људе који немају здравствено осигурање као јединствена прилика да преконтролишу своје здравље и као својеврстан вид превенције.

Ова акција је позив свима а пре свега популацији која се осећа добро и здраво да преконтролише своје здравствено стање. У амбулантама, са грађанима, радиће лекари специјалисти Опште болнице Лозница и Дома здравља Лозница.

Током претходних акција, од септембра месеца 2017. године, преко две хиљаде грађана са територије Лознице искористило је прилику да преконтролише своје здравствено стање.

Према досадашњој статистици свега 8 % лица без здравственог осигурања искористи прилику да преконтролише своје здравствено стање и тако спречи развој озбиљних болести, док су остали прегледани имали оверене здравствене књижице, али су користили могућности бесплатних превентивних прегледа.

Сви превентивни прегледи које Министарство здравља буде организовало до краја 2018. године биће део кампање “Рак је излечив”.