Get Adobe Flash player

1. децембар – „САЗНАЈ СВОЈ СТАТУС”

altДанас, 1.децембра, обележава се Светски дан борбе против сиде и то је прилика да се људи широм света уједине у борби против ХИВ-а, покажу подршку према људима који живе са ХИВ/АИДС-ом и сете се оних који су умрли.

Светски дан борбе против сиде је први пут обележен 1988. године и први је икада глобални дан здравља. Данас је наука доста напредовала у терапији ХИВ-а и постоје закони који штите особе које живе са ХИВ-ом. Али и упркос овоме, људи углавном не знају како да заштите себе и друге од ХИВ-а и стигма и дискриминација су остали реалност за многе људе који живе са ХИВ-ом. Светски дан борбе против сиде је важан да подсети јавност и владе да ХИВ није нестао – да постоји и даље витална потреба да се сакупе средства, подигне свест, победе предрасуде и побољша образовање.

Иако је Светски дан борбе против сиде добра прилика да шира јавност почне да прича о томе и да се знање спроведе у акцију, не смемо заборавити важност јачања свести о ХИВ-у и током целе године.

КАКО МОЖЕТЕ ПОДРЖАТИ СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ СИДЕ?

  • Подизањем свести људи о ХИВ-у и сиди у свом окружењу.
  • Ношењем црвене трачице и предлагања другим људима да учине исто.
  • Тако што ћете заштитити себе – ово је примарни и најважнији начин да се заустави ширење ХИВ-а.
  • Ако мислите да постоји разлог – тестирајте се на ХИВ.

ЦРВЕНА ТРАЧИЦА ЈЕ МЕЂУНАРОДНИ СИМБОЛ КОЈИ ОДРАЖАВА СВЕСТ О ПОСТОЈАЊУ ХИВ/СИДЕ

Тридесет година после првих случајева ХИВ-а, црвена трачица је универзални симбол свести и подршке онима који живе са ХИВ-ом. Људи их носе током целе године, а поготово у време 1. децембра – Светског дана борбе против ХИВ/АИДС-а, како би изразили своју забринутост о ХИВ-у и сиди и људима који живе или су окружени њима.

Црвена трачица је прва трачица која је постала симбол и касније инспирисала разне верзије као што је, на пример, роза трачица за борбу против рака дојке.