Get Adobe Flash player

Светски дан борбе против ХИВ/АИДС-а

alt01.12.2018.Здравствени радници Дома здравља „Др Миленко Марин“Лозница у партнерству са Црвеним крстом Лозница, ученицима Средње школе „Свети Сава“медицинског смера и волонтерима Омладинског центра , обележи су Светски дан борбе против ХИВ/АИДС-а.

Први случајеви ХИВ инфекције у свету су забележени 1981. године, када је и званично започела епидемија овог обољења, а Светска здравствена организација изабрала је 1.децембар као дан када се пажња јавности усмерава на ову проблематику пре тачно 30 година.

Према последњим проценама, у свету са ХИВ-ом живи 36,9 милиона људи, док је током прошле године око 940.000 умрло од последица ове инфекције. Годишње се бележи око 1,8 милиона нових случајева ХИВ инфекције.

У Србији је први случај ХИВ инфекције забележен 1984. године.

Према подацима Института за јавно здравље Србије од 1984. до краја 2017. године у Републици Србији су регистроване 3664 особе инфициране ХИВ-ом, од којих је половина особа оболела од АИДС-а, а једна трећина преминула.

Од почетка евидентирања ХИВ инфицираних особа на подручју Града Лозница, 1988. године, па до данас, регистровано је 12 лица, 1 жена и 11 мушкараца и старији су од 24 године. До сада, пет особа је умрло, шест је оболело, а једна особа је носилац вируса.

ХИВ инфицирани припадају групи интравенских наркомана (3), хемофиличара (3), хетеросексулца (2), код две особе је непознат пут преноса инфекције, док је једно лице заражено преко трансфузије, пре тестирања крви. Последњи регистрован случај обољевања у Лозници је из 2017. године.

У Заводу за јавно здравље Шабац омогућено је добровољно, поверљиво и бесплатно саветовање и тестирање, сваког радног дана, свим особама које желе да провере свој ХИВ статус. То се односи и на грађане Лознице, с обзиром да после реорганизације, лозничка Служба трансфузије не ради анализе крви на присуство ХИВ-а.

alt

altaltaltaltaltalt