Get Adobe Flash player

Здравље за све

altСветски дан здравља је обележен у Лозници низом различитих активности. У 2019. години, Светски дан здравља се обележава се под слоганом: „Примарна здравствена заштита – основ универзалне покривености здравственом заштитом”.

Једно од основних људских права је право на здравље. Људи треба да имају довољно информација о здрављу и о потребним услугама да би на одговарајући начин водили рачуна о свом здрављу и здрављу својих породица.

Здравствена заштита представља комбинацију личне и колективне одговорности за здравље. Институционализована здравствена заштита је организована и свеобухватна делатност друштва са циљем да се оствари највиши могући ниво очувања здравља. У том смислу она обухвата спровођење мера за очување и унапређење здравља грађана, спречавање, сузбијање и рано откривање болести, повреда и других поремећаја здравља и благовремено и ефикасно лечење и рехабилитацију. Ванболничка (примарна) здравствена заштита је изузетно значајан део здравственог система, од чије развијености, ефикасности, доступности и квалитета рада, зависи извршење осталих делова здравственог система (стационарне заштите).

Kвалитетна и приступачна примарна здравствена заштита је темељ универзалне покривености здравственом заштитом. Kроз примарну зравствену заштиту најчешће се реализује први контакт са професионалном здравственом заштитом и успоставља се континуитет здравствене заштите. Примарна здравствена заштита покрива већину здравствених потреба током живота, укључујући услуге као што су: скрининг, вакцинацију, информације о томе како спречити настанак болести, планирање породице, лечење, координацију са другим нивоима здравствене заштите и рехабилитацију.

Здравствени систем са развијеном примарном здравственом заштитом пружа боље здравствене исходе, исплатив је и побољшава квалитет неге.

Здравствени радници имају кључну улогу у едукацији пацијената о томе како да се брину о свом здрављу.

У недељу су у акцији "Дан отворених врата дравствених установа" коју је на Светски дан здравља, покренуло Министарство здравља а у Лозници заједнички спровели Дом здравља и Општа болница, укупно 168 грађана обавило превентивни преглед и пружене су 553 здравствене услуге. Сви грађани, и они без здравственог осигурања, имали су могућност да обаве ОРЛ и инетрнистичке прегледе, односно измере крвни притисак и ураде ЕКГ, и провере ниво шећера у крви. Поред тога грађани су могли да се о очувању сопственог здравља консултују са лекарима, посаветују се о здравственим тегобама, терапијама, превенцији....

Организатор активности у понедељак 08.априла у Лозници је Дом здравља са Превентивним центром и Патронажном службом. Партнерски су узели учешће и Црвени крст Лознице, Завод за јавно здравље Шабац и СТР „Босиљак“.

Целу активност је подржао град Лозница и заменик градоначелника др Радован Дивнић. Кампања «Здравље за све» ће трајати током целе 2019. године и она има за циљ повећање информисаности грађана о факторима ризика за најчешћа обољења која се могу спречити.

Здравствени радници су вршили превентивне прегледе у простору Вуковог дома културе и за неколико сати се прегледало близу 80 грађана (радиле су две екипе). Овог пута се вршио преглед шећера у крви, крвног притиска и процене општег здравственог стања. На платоу испред Дома културе су постављени штандови и волонтери Црвеног крста су уз доста креативног приступа позивали грађане да контролишу своје здравље. Сви актери су донели свој промотивни материјал, а подршку овој акцији су дали, као и много пута до сада, Продавница здраве хране «Босиљак» са здравим производима и интегралним програмом, воћем и здравим слаткишима.


Поред савета за здрав живот грађани су могли добити и савет за одвикавање од дувана, савет за правилну исхрану и адресе
и контакте Саветовалишта за одвикавање од дувана и Световалишта за дијабетес у Дому здравља.


Волонтери
су делили едукативни и промотивни материјал.

Медији су се укључили у акцију, РТВ Подрињ
е, РТВ Лотел, Лозничке Новости, Лознички недељник.

За
9.април је предвиђено да се обаве прегледи у Лешници у здравственој амбуланти.

alt

alt

alt

alt

alt

altalt

alt

alt

alt

alt