Get Adobe Flash player

Светски дан без дуванског дима

altДом здравља "Др Миленко Марин" Лозница је и ове године обележио "31.мај-Светски дан без дувана". Овим поводом у Превентивном центру др Дарко Тешмановић је едуковао ученике Средње школе"Свети Сава" са смера медицинска сестра - техничар, на тему утицаја дувана на здравље човека.

У холу је направљена и изложба постера на тему која је веома важна за здравље свих, како конзумената дувана тако и пасивних пушача који су у окружењу изложени штетном дејству дуваaltнског дима.

У последњим деценијама прошлог века, бројне научне студије су испитивале ефекте пушења, дуванског дима, дувана и дуванских производа на здравље и потврдили чињеницу да је пушење водећи фактор ризика који се може спречити (превенирати) за прерано умирање.

Пандемија пушења представља глобални јавни здравствени и економски проблем.Пушење убија више људи од саобраћајних незгода, алкохола, пожара, убистава, самоубистава, дроге и АИДС-а заједно.Према проценама Светске здравствене организације, више од 6 милиона људи умире сваке године због директног пушења, а 890.000 због пасивног пушења.Од укупног броја смртних случајева због пушења, половина њих умире у радно продуктивној доби, између 35 и 69 година старости и губе око 20 година живота у просеку.

Ефекти пушења огледају се не само у људском здрављу, узрокујући разне болести које смањују квалитет живота и доводе до преране смрти, већ и на социо-економске услове свакодневног живота.Смањена радна способност, изостанци с посла, повећани трошкови здравствене заштите (лечење и рехабилитација) представљају велики економски терет за сваку заједницу.


Не постоје органи у телу који нису погођени штетним ефектима пушења.

1) Неповољан ефекат пушења на све живе ћелије организма може се манифестовати као неконтролисани раст ћелија, развој малигних тумора различитих места (уста, грла, грла, бронха, плућа, гастроинтестиналног тракта, бешике, бубрега, ).Око 95% оних који су умрли од рака плућа били су пушачи.

2)На крвним судовима узрокује згрушавање крви, убрзани проток крви, повећан артеријски крвни притисак.Због недостатка кисеоника у срчаном мишићу, као последица недовољног протока крви кроз срчане артерије, бол у подручју грудне кости.Због прекида снабдевање срчаних артерија, крв узрокује некрозу (распадање) срчаног мишића, а долази до срчаног инфаркта или инфаркта миокарда.Због пролазног или трајног поремећаја протока крви у мозгу може доћи до исхемије мозга и можданог удара.Угљенмоноксид из дуванског дима повећава пропустљивост зидова крвних судова за холестерол и поспешује формирање атерома.Ове промене у зидовима артерија са акумулацијом масних наслага и развојем атеросклерозе доприносе развоју кардиоваскуларних болести.ПУШАЧИ од инфаркта миокарда обољевају четрдесет пута учесталије од непушача.

3)Пушење у респираторним органима доводи до повећања формирања слузи, опструктивне плућне болести са суженим пречником бронхиола и смањеног протока ваздуха кроз плућа, хроничног бронхитиса, емфизема.Око 70-80% оних који су умрли од опструктивних плућних болести били су пушачи.

4)У пробавном систему пушење узрокује смањено лучење пљувачке у устима, промене у усној шупљини (леукоплакија), недостатак апетита,горушица, пецкање, хронична упала слузнице желуца, чир на желуцу и дванаестопалачном цреву.

5) Ефекат пушења на нервни систем се манифестује као тремор, несаница, немир, раздражљивост, смањена концентрација и радна способност, оштећење памћења.

6) Пушење има значајан утицај на репродуктивно здравље: губитак менструалног циклуса, абортуси, стерилност или импотенције.Доказано је да жене које пуше више од 20 цигарета дневно имају три пута већи ризик од потхрањености.

7) Пушење смањује пренос кисеоника јер се угљен моноксид, штетни састојак дуванског дима, 200 пута брже веже за хемоглобин (носач кисеоника) од кисеоника.Због тога се смањује снабдевање тела кисеоником.

8)У коштано-мишићном систему пушење доводи до смањења нивоа калцијума и фосфора у организму (чије су последице калцификација или поремећаји минерализације костију), остеопороза (смањење коштаног ткива и повећан ризик од прелома), смањење или повећање тонуса мишића или контракције.

Дувански дим погађа и непушаче који су изложени пасивном пушењу или удисању тог дима.Дувански дим садржи 70 различитих хемијских агенаса канцерогене активности.Дакле, ризик од умирања од коронарне болести је 25%, а ризик од карцинома бронхија и плућа је 20-30% већи од непушача који нису изложени дуванском диму.

Нажалост, деца су пасивни пушачи због удисања дуванског дима у окружењу.

alt

alt