Get Adobe Flash player

Упозорење на заштиту здравља током високих температура

altИспред Дома здравља "Др Миленко Марин" и Штаба за ванредне ситуације Града Лознице, директорица Дома здравља др Бранка Красавац се обраћа грађанима поводом енормно високих температура:

Поштовани грађани,

Због изузетно високих температура ових дана у нашем граду, молим грађане да се одговорно понашају према себи, свом здрављу и свом окружењу.

Високе температуре, код здравих особа, осим субјективног осећаја непријатности, најчешће неће изазвати здравствене проблеме јер здрав организам има велике могућности прилагођавања спољним утицајима. Осетљива популација, деца, труднице, старији од 65.година, оболели од хроничних болести, имају смањену способност прилагођавања и због тога они сами као и њихови најближи, треба да обрате посебну пажњу и бригу о здрављу и понашању током високих спољних температура.

Просторије у којима се борави морају се редовно проветравати, препоручује се одржавање температуре испод 32°C током дана, односно испод 24°C током ноћи, а уколико се користе расхладни уређаји температуре у односу на спољашњу средину не би требало да се разликују више од 10°C . Пре изласка у спољну средину прилагодити се без климатизације око 20 минута. Исто правило важи и за аутомобиле. Не остављати децу у паркираним возилима.

Избегавати напорне физичке активности ових дана, а ако се морају обављати, чинити то током најхладнијег дела дана, између 5:00 и 7:00 часова ујутру.

Расхлађујте и хидрирајте организам, редовно уносите течност, најбоље воду, без обзира на евентуално одсуство осећаја жеђи. Избегавати алкохол и смањити унос кафе и газираних безалкохолних пића. Узимати мање, а чешће лагане оброке, богате витаминима и минералима, а избегавати храну са високим садржајем протеина.

Ако излазите напоље, што се односи на радно активно становништво, носите лагану, комотну одећу од природних материјала, светлих боја, шешир или капу са широким ободом и наочаре за сунце, и обавезно уз себе понети воду и слаткиш.

Хронични пацијенти морају редовно да узимају своју терапију и да се консултују са својим изабраним лекаром ако примете да им терапија ових дана није одговорајућа.

Особе са повишеним крвним притиском, требало би чешће да проверавају крвни притисак који може да варира под утицајем високих температура.

Потражите помоћ ако осетите неуобичајене симптоме или ако симптоми дуго трају, ако осећате вртоглавицу, слабост, узнемиреност, интензивну жеђ или имате главобољу.

Редовно проверавајте како су вам чланови породице, пријатељи и комшије, који живе сами.

Др Бранка Красавац